Rolul tratatului de frontieră moldo-român în neutralizarea comuniştilor

Rolul tratatului de frontieră moldo-român în neutralizarea comuniştilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la ProTV, că este de acord cu semnarea acordului de frontieră cu Republica Moldova, pentru a consolida credibilitatea alianţei aflate la guvernare la Chişinău şi pentru a lua comuniştilor argumentul că România ar încerca să acapareze Moldova.

"Avem deja un Acord de mic trafic de frontieră şi nu exclud posibilitatea să încercăm să luăm comuniştilor argumentul că România vrea să acapareze Republica Moldova şi să semnăm un acord de reglementare a traficului peste frontiera de stat între România şi Republica Moldova", a explicat Traian Băsescu la o emisiune la ProTV.

Cu doar o lună înaintea anticipatelor de la Chişinău, în plină febră electorală în Republica Moldova, Băsescu a subliniat la modul cel mai clar că România mizează pe Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE). "Vă pot spune că suntem dispuşi, pentru a consolida credibilitatea acestei alianţe, să facem chiar eforturi diplomatice publice", a spus preşedinte român.

Încheierea unui acord privind frontiera a fost o solicitare majoră a fostei guvernări comuniste de la Chişinău în relaţia cu România. În luna ianuarie a acestui an, în timpul unei vizite la Chişinău, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii AIE, preşedintele Băsescu a avertizat că România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera dintre România şi Republica Moldova, dar că recunoaşte necesitatea semnării unui tratat care să vizeze regimul frontierei existente. Un acord aproape încheiat

Despre tratatul de frontieră a vorbit şi cancelarul german Angela Merkel, marţea trecută, în timpul vizitei la Bucureşti. "Obiectivul nostru este să rezolvăm conflictul dintre Moldova şi Transnistria. Cred că România poate juca aici un rol important. Ştiu că se fac eforturi pentru semnarea unui tratat de frontieră de către România şi Moldova, cred că aceasta e direcţia în care trebuie să continuăm", a spus Merkel.

În aceeaşi zi, Ministerul român de Externe (MAE) a precizat pentru "Evenimentul zilei" că că negocierile la nivel de experţi cu privire la încheierea unui tratat privind cooperarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră între România şi Republica Moldova "sunt în curs de desfăşurare". "Textul acestui document a fost convenit în cea mai mare parte; sperăm că în perioada următoare va fi posibilă definitivarea ultimelor elemente rămase în discuţie, astfel încât tratatul să poată fi semnat cât mai curând posibil", precizează MAE.

"Nu este vorba despre un «tratat de frontieră», întrucât documentul nu stabileşte frontiera, ci este un instrument tehnic, ce conţine dispoziţii referitoare la probleme precum marcarea şi întreţinerea frontierei sau modul de folosire a apelor de frontieră", a spus însă MAE.

Joia trecută, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că nu ştie că negocierile pe tema tratatului privind regimul de frontieră moldo-român s-au apropiat de sfârşit. "Nu ştiu nimic despre faptul că negocierile s-au apropiat de sfârşit. Voi lua cunoştinţă de acest tratat, dar până la urmă decizia îmi aparţine", a spus Mihai Ghimpu, citat de ziarul Timpul. El a precizat că va semna documentul "numai atunci când ambele părţi vor fi de acord cu toate punctele prevăzute în el".

"Nu-mi place că cineva continuă politica lui Voronin", a adăugat însă preşedintele interimar.  

Lipsa documentelor este exploatată electoral

Oazu Nantoi, membru al Partidului Democrat din Moldova (PDM), crede că "lipsa unor documente semnate între Republica Moldova şi România este exploatată în scopuri electorale de Partidul Comuniştilor, care insistă că lipsa tratatului de bază şi lipsa unui acord cu privire la frontieră vorbeşte despre nişte intenţii expansioniste din partea României".

"Este mai mult vorba de simbolism", spune Nantoi pentru "Evenimentul zilei". "Eu le-am spus unor reprezentanţi ai comuniştilor în timpul unor dezbateri în care afirmau că frontiera cu România nu există: «Ia paşaportul fără viză şi du-te şi încearcă şi treci frontiera despre care zici că nu există!»", explică Nantoi.

Nantoi, membru al partidului condus de Marian Lupu (fostul comunist, în prezent unul dintre liderii AIE n.r.), crede că "semnarea documentului nu va anihila românofobia unor politicieni şi a unui segment din societatea moldovenească, dar oricum, o să-i lipsească de argumente pe aceştia în campania electorală".

"Nu vreau să spun nişte lucruri cinice, dar dacă ne gandim că în 2001 a fost semnat tratatul moldo-rus, acest lucru nu a schimbat atitudinea Federaţiei Ruse faţă de problema conflictului din raioanele de Est ale Republicii Moldova şi a prezenţei ilegale a trupelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova. Eu nu îndemn la cinism din partea României, dar, spre regret, în relaţiile dintre cel mare şi puternic şi cel slab şi impotent, deseori întâlnim politica de standarde duble", spune Nantoi.  

"Eu nu chem la o astfel de politică a României în raport cu Republica Moldova, dar consider că semnarea unor documente standarde pentru comunitatea internaţională ar fi scos de pe ordinea de zi din confruntările politice interne această problemă pur artificială şi totodată ar fi creat condiţii pentru calmarea spiritelor în Republica Moldova", a completat el.

Ne puteți urmări și pe Google News