Potrivit unui comunicat al ANAT, în weekend-urile din vârf de sezon (20 iulie – 20 august) s-a înregistrat un grad de ocupare de 100%. Cu toate acestea, în timpul săptămânii staţiunile au fost pline numai în proporţie de mai puţin de 50%.

Pe întregul sezon, ca medie, hotelurile de la Marea Neagră au fost ocupate în proporţie de aproximativ 50%-60%, încasările rezultate fiind insuficiente pentru ca hotelierii să îmbunătăţească infrastructura hotelieră şi să reziste şi în perioadele de extra-sezon, mai spun reprezentanţii asociaţiei.

Peste 60% din turiştii care au ales destinaţii româneşti au cumpărat ofertele speciale precum cele din campania "Vacanţa în ţara mea" sau din programele "Înscrieri timpurii" sau "Zile gratuite de vacanţă".

Delta Dunării câştigă teren

Au existat destinaţii interne care au avut o creştere importantă, precum Delta Dunării. Şi sosirile de turişti străini, deşi încă aflate la valori mici, au crescut sensibil. Pe de altă parte, vacanţele de tip sejur pe litoral au scăzut în medie cu 15-20%, în timp ce achiziţionarea pachetelor balneare s-a bucurat de o uşoară creştere.

Piaţa de corporate travel a înregistrat o creştere, pe fondul unui management financiar al marilor corporaţii, care s-au repliat la noile condiţii de criză.

În 2011 a crescut importanţa social-media şi a online-lui ca şi canal de distribuţie, mulţi dintre membrii ANAT făcând investiţii substanţiale în platforme online.

Potrivit ANAT, chiar dacă, în primele nouă luni ale anului România a atras cu 12,6% mai mulţi turişti străini faţă de anul trecut, ţara nu a atins gradul de atractivitate scontat pentru turiştii străini. "Statisticile arată că ponderea turiştilor străini în totalul turiştilor care vizitează România este cea mai mică din întreaga comunitate europeană", spun agenţiile de turism.

Unde merg turiştii străini în România

Cei mai mulţi turişti străini în România au provenit din Germania, Italia şi Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Preferinţele turiştilor străini care au circulat în România prin intermediul agenţiilor de turism în anul 2011 s-au îndreptat către circuite culturale , turismul balnear, Delta Dunării, croazierele la Marea Neagră, turismul tip city break şi litoralul.

Majoritatea turiştilor care au ales circuitele culturale provin din Germania, Austria, Franţa, Spania, Marea Britanie, Italia, dar şi din pieţele estice, respectiv Polonia, Cehia, Republica Moldova, Rusia, Ucraina. Media de vârstă a străinilor care aleg circuitele în România este de 55+, iar interesul lor se referă, în special, la obiectivele aflate în patrimoniul UNESCO.

În ceea ce priveşte turismul balnear, majoritatea turiştilor provin din Germania, Franţa, Israel. Potrivit ANAT, anul 2011 a înregistrat un plus de 16,5% turişti străini faţă de 2010 pe acest segment.

Nemţii, atraşi de staţiunile balneare autohtone

În Delta Dunării, anul acesta s-a înregistrat un plus de 45,2% faţă de 2010, Germania, Italia, Franţa şi Ungaria fiind ţările ale căror turişti manifestă cel mai mare interes pentru această destinaţie.

Pentru croazierele la Marea Neagră care au atras, în special, turişti din Germania, Austria şi SUA, 2011 a adus cu 20% mai mulţi străini faţă de 2010.

În turismul tip city break, Bucureştiul este preferat îndeosebi de tineri datorită unor spectacole şi evenimente de anvergură organizate în anul 2011. "Este un produs mai puţin solicitat, din cauza preţurilor foarte mari ale pachetelor de city-break-româneşti raportat la cele europene", precizează ANAT.

În ceea ce priveşte litoralul, majoritatea turiştilor provin din Germania, Franţa, Italia, Ucraina, Rusia, Belarus şi Republica Moldova. ANAT menţionează, însă, că litoralul bulgaresc constituie pentru străini o alternativă pentru riviera românească.

Unde pleacă românii în vacanţă

În 2011, preferinţa romanilor s-a îndreptat spre destinaţii externe tradiţionale, dar şi spre turism exotic. "Anul 2011 a avut un trend ascendent pentru sejururile externe, pentru care până la acest moment putem să estimăm creşteri de 25 – 30% faţă de 2010. Pe primele locuri ca şi în anii precedenţi au rămas Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania", spun reprezentanţii ANAT.

În contextul evenimentelor politice şi sociale declanşate în nordul Africii şi parţial în Orientul Mijlociu, destinaţii precum Tunisia, Egipt sau Siria au pierdut interesul turiştilor, traficul diminuându-se foarte mult. În schimb, a avut de câştigat Dubaiul, ca destinaţie caldă, cosmopolită şi relativ aproape fata de România.

Ca element de noutate, turiştii au fost interesaţi de destinaţii exotice precum Republica Dominicană, Maldive, Jamaica sau Dubai, obţinute la jumătate de preţ, sub condiţia să fie achiziţionate cu mult timp înainte.

De un interes constant s-au bucurat în anul 2011 şi programele tip Senior, în special cele derulate pe Spania, Cipru şi Israel. Aceste programe se adresează turiştilor cu vârsta de peste 55 de ani şi se derulează în perioada de extrasezon, mai precis octombrie – aprilie.

CITIŞI ŞI:

  • Înghesuială la mare în ultimul weekend de vară
  • Avantajele staţiunilor balneare româneşti, văzute de ruşi
  • Mai mulţi turişti în Delta Dunării şi în staţiunile balneare