Evenimentul Zilei > Actualitate > Retaileri criticaţi pentru că nu avertizează asupra pericolului din anumite becuri
Retaileri criticaţi pentru că nu avertizează asupra pericolului din anumite becuri

Retaileri criticaţi pentru că nu avertizează asupra pericolului din anumite becuri

Voluntarii Agent Green aplică, astăzi, etichete pe tuburi fluorescente comercializate de hypermarketul Auchan, din cartierul bucureştean Militari, pentru informarea corectă a consumatorilor privind toxicitatea acestor surse de lumină şi necesitatea de a le recicla, pentru protejarea mediului şi sănătăţii oamenilor.

Etichetele aplicate pe tuburile fluorescente marca Softlight de 18W conţin simbolul pubelei barate care lipsea şi care este obligatoriu de aplicat de către producător.
Agent Green denunţă şi faptul că Auchan nu a amenajat pentru clienţii săi un container de colectare a becurilor uzate şi că nu afişează la raft timbrul verde, garanţia că sursele de lumină uzate ar urma să fie reciclate. „Astfel organizaţia atrage atenţia clienţilor magazinului şi mai ales conducerii că trebuie să respecte legislaţia privind informarea consumatorilor că deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) trebuie reciclate”, se arată în comunicatul Agent Green.
Cum ştii că becurile trebuie reciclate
„Aplicarea pubelei barate pe ambalaj sau pe soclul becului îi avertizează pe consumatori că sursele de lumină conţin substanţe toxice şi că nu trebuie aruncate la gunoi, ci duse la reciclat. Dacă Auchan şi Mr. Bricolage erau abonaţi pe lista roşie, surpriza neplăcută vine de la Kika şi Plus care au început să comercializeze becuri neconforme”, a spus Gabriel Paun, preşedintele Agent Green.
CITIŢI ŞI: De ce trebuie reciclate becurile arse
Celelalte surse de lumină incriminate sunt becurile economice Ecolux cu puterea de 20W comercializate de Plus, Lohuis Ro de 18W,11W,9W,7W,4W comercializate de Mr Bricolage şi Realux de 18 şi 20 W puse la vânzare de KIKA.
Becurile economice şi tuburile fluorescente sunt surse de lumină eficiente energetic şi contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, rezistând până la 10 ani.
Totuşi, acestea conţin mercur şi pot polua mediul dacă se sparg. De aceea, trebuie reciclate sş nu aruncate la gunoi.