Respiratia usoara ajuta memoria

Respiratia usoara ajuta memoria

Persoanele al caror somn este intrerupt adeseori de probleme respiratorii se plang si de pierderi de memorie.

Intrebarea. Este posibil ca un dispozitiv special prin care li se imbunatateste functia respiratorie sa ii ajute si in redobandirea unei memorii bune?

Studiul a constat in monitorizarea pe parcursul a trei luni a 58 de persoane cu apnee de somn (oprirea temporara a respiratiei in somn) si o memorie slaba. Acestia au purtat in timpul somnului un fel de masca ce sufla aer cald in interiorul gatului, ridicand presiunea in caile respiratorii. Astfel, caile respiratorii sunt mentinute larg deschise si aerul patrunde liber in plamani.

La finalul studiului, persoanele care au purtat masca mai mult de sase ore pe noapte au prezentat o imbunatatire a memoriei de pana la opt ori mai mare decat cele care au purtat-o doar doua ore pe noapte. In urma testelor de memorie, s-a demonstrat ca 68% dintre cei care au purtat masca mai mult prezentau o memorie optima fata de 21% dintre cei care nu au purtat-o decat doua ore.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine poate beneficia de acest studiu? Orice persoana cu apnee de somn, sindrom care afecteaza oameni de toate varstele, barbati si femei, in egala masura.

Unde gasesti studiul? In numarul din decembrie al revistei "Chest".