Evenimentul Zilei > Actualitate > Relaxare cu apa si pietre
Relaxare cu apa si pietre

Relaxare cu apa si pietre

Centrele SPA, unde stresul poate fi uitat cu masaje facute cu alge, saruri minerale, argila sau pietre calde, au invadat piata.

Pe vremuri, spuneam ca "mergem la bai" pentru a ne trata.  Astazi, facem tratamente SPA. Din ce in ce mai multe asfel de centre au invadat piata romaneasca: sunt in hoteluri, in diverse cluburi, dar si in ofertele statiunilor balneoclimaterice.

Pe langa tratarea sau atenuarea diferitelor afectiuni, trata-mentele SPA aduc in plus relaxare si buna dispozitie, induse nu numai de proceduri, mult mai elaborate decat banalele impachetari cu namol, ci si de atmosfera.

Susur de pasarele si apa de izvor, muzica de camera, lumina difuza, terapeute care verifica in permanenta cat de multumit esti. Toate te ajuta sa uiti ca ai fost stresat vreodata.

"Ma simt mai bine decat dupa orice masaj obisnuit"

Baile si impachetarile calde de plante, saunele, masajele si exfolierile pe baza de namoluri, alge, esente de plante aromatice, flori si fructe speciale sunt folosite fie in scopuri curative, fie pentru obtinerea unei stari de relaxare si confort fizic si psihic.

Initial, in terapiile SPA (Sanitas Per Aquam) se utiliza doar apa la temperaturi si presiuni variabile, in amestec cu diferite plante, minerale si argile, insa evolutia tehnologica a introdus si diferite echipamente de termo, electro sau hidroterapie.

Procedurile de tratament sunt personalizate, stabilindu-se fie dupa o discutie cu terapeutul, in centrele SPA, fie cu medicul, in statiunile balneoclimaterice, unde se pune accentul mai mult pe partea curativa.

Pe Andra Dinu am intalnit-o la centrul Eden Spa din Capitala. Este insarcinata si nu are voie sa faca orice tratament. Asa ca terapeutul i-a recomandat exfolieri cu miere, masaj si impachetari cu rozmarin, nu si tratamentul cu alge, care poate cauza contractii.

"Dupa doua ore de tratament ma simt mai bine decat dupa orice masaj obisnuit. Atmosfera in centru este extraordinara, muzica te linisteste, sunt foarte atenti la nevoile tale. Efectele au fost imediat vizibile, chiar in timpul tratamentului", povesteste tanara.

Cele mai folosite tehnici in SPA sunt masajele cu diferite uleiuri si impachetarile cu alge. "Masajul intareste sistemul imunitar, amelioreaza durerea, reduce stresul si incetineste procesul de imbatranire. Sistemul limfatic este accelerat, ceea ce duce la o eliminare mai rapida a toxinelor din organism. Algele sunt considerate drept "depozite"  de vitamine, minerale care hranesc pielea si intensifica circulatia catre tesuturi", explica Oana Ioan, director de Marketing  si PR la Centrul Eden Spa, Bucuresti.

Tratamente SPA se pot face in special in centrele speciale din orase sau in cele amenajate in hotelurile din intreaga tara (ofera astfel de tratamente si hotelurile Ana, Phoenicia sau Diplomat).

Tratamente gandite pentru oameni sanatosi

De cativa ani, si unele statiuni balneoclimaterice au inceput sa adauge in oferta lor proceduri de tratament SPA, astfel ca impachetarea de namol nu se face intr-o atmosfera anosta, ci cu lumina difuza si muzica de fundal.

Daca in statiunile balneoclimaterice clientii se duc in special pentru tratarea afectiunilor,  iar relaxarea este un obiectiv secundar, in centrele din oras, tratamentele sunt gandite in special "pentru persoanele sanatoase, care doresc sa se ingrijeasca si sunt preocupate de aspectul si sanatatea lor", spune Mihaela Ungureanu, director al Centrului Eden Spa, Bucuresti.

Oferte

Cat costa relaxarea SPA

Pentru un tratament de corp de 30-40 de minute intr-un centru din oras poti da intre 15 si 30 de euro. Un tratament facial de intinerire te poate duce si la 100 de euro, iar un masaj pentru intreg corpul – 20 de euro. Masajul cu pietre calde costa cel mult 60 de euro.

In hotelurile particulare sau in cele din statiuni poti sa-ti alegi pachete cu cazare si mese incluse. Pentru  cinci zile  platesti intr-o statiune (Baile Felix sau Herculane) 100 de euro cu tot cu masa, cazare, consultatie medicala si proceduri stabilite.

Portret robot

Tanar stresat, cu studii superioare

In Romania aleg sedintele de SPA la centre de lux in special persoanele tinere (62% au intre 25 si 35 de ani, 34% intre 36 si 60 de ani si 3,6% intre 18 si 24 de ani) cu studii superioare (82%) care activeaza intr-un mediu stresant. Majoritatea ocupa pozitii importante in mari companii. Cei mai multi (47%) merg la SPA pentru a elimina stresul, iar 28% pentru sanatatea emotionala si mentala.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News