"Regele" Sarkozy - discurs la Versailles

"Regele" Sarkozy - discurs la Versailles

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, va prezenta astăzi, în faţa senatorilor şi deputaţilor reuniţi la Palatul Versailles, planurile pentru cea de-a doua parte a mandatului său, anunţă AFP. O intervenţie cu accente "monarhiste", denunţate de opoziţie.

În faţa succesului înregistrat de partidul său la alegerile europarlamentare, Nicolas Sarkozy vrea să dea un nou elan activităţii sale. Liderul de la Elysee va ţine un discurs de aproape o oră în faţa Congresului - o premieră pentru un preşedinte francez după 1848, lucru permis după revizuirea Constituţiei în iulie anul trecut.

Discurs boicotat Parlamentarii comunişti şi cei ecologişti au decis să boicoteze discursul preşedintelui Sarkozy. Ei califică evenimentul drept o "mascaradă" şi o "simulare a democraţiei". "Acest drept revine monarhiei", susţine şi deputatul socialist Pierre Moscovici. Cotidianul de stânga "Liberation" publică astăzi, pe prima pagină, un desen în care şeful statului francez este reprezentat drept monarh cu titlul "Nicolas II".

În discursul său, Nicolas Sarkozy va aborda subiecte legate de criza economică mondială, legea pensionării şi purtarea vălului de către femeile musulmane din Franţa. Acest discurs va fi urmat, cel mai probabil mâine, de o remaniere guvernamentală după ce doi dintre miniştrii executivului de la Paris au fost aleşi europarlamentari. Este vorba despre Rachida Dati, care ocupă portofoliul justiţiei, şi Michel Barnier, ministrul agriculturii.

Ne puteți urmări și pe Google News

CITIŢI ŞI:

Europa în era soap opera. Sarkozy, Merkel şi un sărut

Sarkozy, prea mic