Regal de jazz la Green Hours

Regal de jazz la Green Hours

Personalităţi ale jazzului mondial, de la Nik Bartsch, cunoscut amatorilor de gen de la Festivalul Gărâna, până la austriacul Klaus Gesing sau polonezul Pawel Kaczmarczyk, sunt aşteptate la Bucureşti.

În perioada 20-23 mai, Green Hours 22 jazz-café, din Bucureşti, organizează cea de a II-a ediţie a Green Hours International Jazz Fest. În grădina clubului de pe Calea Victoriei 120, iubitorii de muzică vor putea urmări patru grupuri de muzicieni excepţionali din Europa, SUA şi Israel, precum şi patru configuraţii dintre cele mai valoroase ale muzicienilor de jazz din România.

Nume cu rezonanţă, care şi-au pus amprenta semnificativ asupra muzicii jazz internaţionale, sunt aşteptate să participe la festival. Green Hours Internaţional Jazz Fest va fi deschis joi, 20 mai, la ora 19.00, de un grup cu care publicul român este familiarizat: Urban Unit, proiectul clăparului Raul Kuşak şi al bateristului Liviu Pop. Începând cu ora 20.30 va urca pe scenă pianistul, compozitorul şi producătorul elveţian Nik Bartsch împreună cu grupul său.

Elveţienii de la Nik Baertsch’s Ronin au devenit extrem de apreciaţi şi în România după recitalul de la Gărâna de anul trecut. Contrabasistul, designerul şi producătorul Vlaicu Golcea împreună cu Midi OVERDOSE vor putea fi ascultaţi, vineri, 21 mai, de la ora 19.00.

Grei ai genului la Bucureşti

Începând cu ora 20.30 austriacul Klaus Gesing, unul dintre bas-clarinetiştii cel mai bine cotat de pe piaţa jazzului european, (a avut o serie de apariţii atât pe ultimul album Anouar Brahem - „The astounding eyes of Rita” -, cât şi pe excelentul album al lui Norma Winstone - „Distances”), va urca pe scenă alături de americanul Jarrod Cagwin pentru a oferi publicului român un spectacol inedit, cel puţin aşa promit organizatorii. Duoul Gesing/ Cagwin vine în festival cu proiectul Loopspool.

Seara de 22 mai va fi deschisă de grupul Sorin Romanescu Project NEXT, alcătuit din celebrul chitarist jazz şi doi artişti promiţători din tânăra generaţie. Ora 20.30 îl va aduce pe polonezul Pawel Kaczmarczyk în faţa spectatorilor pentru a prezenta compoziţiile de pe ultimul său album, „Complexity in simplicity”.

În urma unor sondaje realizate de revista autohtonă „Jazz Forum”, Pawel Kaczmarczyk primeşte titlul de pianistul anului, în timp ce albunul său este desemnat Albumul anului 2009. La doar 25 de ani, Pawel devine primul muzician polonez care editează sub propriul nume un disc la celebra casă Act Music.

Mihai Iordache, un nume semnificativ pentru jazzul românesc, va fi cel care va deschide spectacolul de pe 23 mai, de la ora 19.00, pentru ca, de la 20.30, pianistul de origine israeliană Omer Klein Trio să-şi prezinte albumul de debut, „Introducing Omer Klein”. Pianistul locuieşte la New York şi, la doar 28 de ani ai săi, a reuşit să se facă puternic remrcat pe scena internaţională a jazzului. Muzica tradiţională israeliană şi cea arabă sunt îmbinate armonios cu jazzul în compoziţiile sale.

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/eQa3mbYoU7s&hl=en_GB&fs=1&" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/eQa3mbYoU7s&hl=en_GB&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Ne puteți urmări și pe Google News