Evenimentul Zilei > Actualitate > REFERENDUM REPETAT PÂNĂ IESE. Sau sperietoare anti-boicot?
REFERENDUM REPETAT PÂNĂ IESE. Sau sperietoare anti-boicot?

REFERENDUM REPETAT PÂNĂ IESE. Sau sperietoare anti-boicot?

Un referendum invalidat este un referendum nul. Prin urmare el trebuie repetat, a declarat liberalul Dan Mihalache, consilierul lui Crin Antonescu la B1TV. Până când va avea loc un referendum valid, preşedintele rămâne suspendat, a mai adăugat Dan Mihalache.

Afirmaţiile consilierul lui Antonescu vin după ce Curtea Constituţională a respins plângerea PDL, privind articolul 3 din Hotărârea Parlamentului din 6 iulie: "În situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de aceasta şi va hotărî asupra procedurii de urmat."

"Procedura de urmat" ar putea fi deci repetarea referendumului. Această teză nu e nouă. Ea a fost expusă prima dată de deputatul PSD Mugurel Surupăceanu: "E posibil ca, dacă nu va exista un vot clar la referendum, adică, de fapt, nu va exista cvorumul pentru a lua o decizie într-un fel sau altul, va trebui ca Parlamentul să decidă fie pentru organizarea unui alt referendum, fie să se adopte o altă soluţie", declara Surupăceanu pe 12 iulie.

Interesant este că şi un alt consilier al lui Crin Antonescu, Sorin Roşca Stănescu invocă în editorialul său de marţi posibilitatea repetării referendumului, în caz de invalidare: "Asta dacă nu cumva USL nu acţionează într-o logică de bun-simţ, în sensul că, pentru o suspendare deja validată de Curtea Constituţională, organizează un nou referendum, în speranţa că cetatenii se vor prezenta la vot şi el va fi valid.", scrie SRS în articolul "Un alt fel de scenariu de pe site-ul său personal.

Repetarea referendumului ar putea părea neverosimilă în orice altă ţară care nu a trecut prin evenimentele halucinante din România ultimelor săptămâni. Sub troica Voiculescu-Antonescu-Ponta, orice scenariu a devenit posibil, în ciuda oricăror legi şi logici.

Dar şi orice diversiune este posibilă. "Repetarea referendumului" poate fi foarte bine şi o sperietoare pentru electoratul lui Traian Băsescu, pentru a anihila boicotul şi a-l scoate la vot.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.