Letonii nu vor ca rusa să fie a doua limbă oficială a ţării

Letonii nu vor ca rusa să fie a doua limbă oficială a ţării Sursa foto: Arhiva EVZ

Letonii s-au pronunţat în proporţie de 78,25 la sută împotriva transformării rusei în cea de-a doua limbă oficială, a ţării în cadrul unui referendum naţional organizat ieri, conform rezultatelor parţiale publicate de Comisia electorală.

Rusofonii au iniţiat acest referendum pe motiv că sunt discriminaţi, în timp ce majoritatea letonă, care s-a opus demersului, susţine că limba rusă le-a fost impusă în viaţa publică în perioada dominaţiei sovietice. Conform rezultatelor parțiale, numai 21,49% dintre participanţi s-au declarat în favoarea instituirii limbii ruse ca a doua limbă oficială în acest fost stat sovietic, potrivit BBC.

Rata de participare la referendum a fost de 69,23%. ”Este o problemă de identitate naţională, ceea ce explică de ce majoritatea oamenilor nu au considerat referendumul ca fiind un simplu joc politic şi au participat atât de masiv”, a declarat pentru AFP, Ivars Ijabs, analist politic la Universitatea din Riga. Letonia și-a declarat independența de Moscova în 1991, după o jumătate de secol de dominație sovietică. Comunitatea rusofonă din Letonia, formată în special din imigranţi ruşi instalaţi în această ţară în perioada sovietică, reprezintă mai puţin de o treime din populaţia de două milioane de locuitori.

Ne puteți urmări și pe Google News