Evenimentul Zilei > Social > Reacția Avicatului Poporului în cazul băiatului spânzurat la Centrul de plasament din Zăgujeni
Reacția Avicatului Poporului în cazul băiatului spânzurat la Centrul de plasament din Zăgujeni

Reacția Avicatului Poporului în cazul băiatului spânzurat la Centrul de plasament din Zăgujeni

Avocatul Poporului s-a pronunțat în cazul adolescentului care s-a spânzurat la Centrul de Plasament „Casa Noastră” din Zăgujeni, județul Caraș-Severin. Copilul a fost găsit decedat în data de 10 octombrie. În cauză a fost deschisă o anchetă și de către poliție, sub coordonarea unui procuror.

Conform Avocatului Poporului, personalul Centrului de Plasament „Casa Noastră“ este insuficient. De asemenea, s-a constat că în aceeași locație, alături de copiii din centrul de plasament locuiau temporar și beneficiarii Centrului „Bunavestire” din Caransebeș, aceștia fiind persoane cu handicap, iar comportamentul lor îi afectează pe ceilalți copii. Investigația Avocatului poporului a mai scos la iveală și faptul că sistemul de supraveghere video nu mai funcționa din 14 septembrie, fără ca personalul să fi anunțat autoritățile de acest lucru. Lipsa imaginilor video fac imposobilă stabilirea, cu exactitate, a celor întâmplate înaintea sinuciderii.

În acest sens, e deosebit de grav cee ace a constatat psihologul centrului, și anume că minorul nu ar fi intenționat să se sinucidă, ci a vrutdoar să atragă atenția asupra problemelor sale, fapt pentru care a făcut gestul la ora mesei, atunci când presupunea că va fi căutat dacă nu va ajunge la timp la  masa.

Avocatul Poporului i-a transmis directorului general al DGASPC Caraș-Severin că trebuie să ia măsurile legale pentru ocuparea posturilor vacante în cadrul acestui centru și, respectiv, redimensionarea schemei de personal în vederea respectării standardelor minime obligatorii pentru serviciile de tip rezidențial destinate copiilor plasați în centre de plasament.

Directorului general al DGASPC Caraș-Severin i se mai recomandă să ia măsuri pentru păstrarea înregistrărilor video o perioadă legală și necesară, să se asigure de revizuirea la nivelul Centrului de Plasament „Casa Noastră” a Procedurii operaționale privind informarea în timp util a evenimentelor importante din viața beneficiarilor.

Amintim că Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul copilului găsit spânzurat, având în vedere mai multe articole apărute în presa națională și locală pe această temă, efectuând o anchetă pe 25 octombrie la centrul de plasament din Zăgujeni.

Copilul în vârstă de 11 ani s-a spânzurat de tocul unei uși, folosindu-se de șireturile pe care le avea.