Războiul pentru resurse, noua ameninţare mondială

Războiul pentru resurse, noua ameninţare mondială

Din cauza creşterii temperaturii medii globale, sursele de apă potabilă ar putea face obiectul unor divergenţe între marile puteri.

Planeta se îndreaptă către un război al resurselor, în condiţiile în care probabilitatea ca încălzirea globală să atingă niveluri periculoase în cursul secolului următor este de 50%, au avertizat oamenii de ştiinţă.

Potrivit cotidianului britanic „The Times”, chiar dacă oamenii vor opera reduceri substanţiale ale emisiilor poluante, de 3% pe an din 2015, probabilitatea de a preveni ridicarea temperaturii medii globale cu peste 2 °C nu depăşeşte 50 de procente. Ba chiar scade dramatic în cazul unei posibile întârzieri în atingerea acestui obiectiv: rămânerea în urmă pe un deceniu „costă” o încălzire cu 0,5 grade C.

Dacă temperatura medie globală creşte cu mai mult de două grade C, specialiştii oferă o prognoză sumbră: războaie pentru resurse de bază, mai ales apă, scăderi dramatice în producţia de hrană, răspândirea la scară planetară a unor boli precum malaria. Creşterea nivelului apelor va provoca, printre altele, inundarea multor zone de coastă locuite şi, implicit, migraţii masive alepopulaţiei. Aproape o treime dintre speciile de animale şi plante vor dispărea.

Summit pe tema schimbărilor climatice

„Dacă încălzirea globală va continua, există riscul unor încălziri şi mai accentuate, făcând schimbarea climei mai periculoasă”, a explicat dr. Jason Lowe. Dr. Lowe, de la Centrul Hadley, al agenţiei meteorologice a Marii Britanii, va participa săptămâna aceasta la o conferinţă pe tema schimbării climei, la Copenhaga, în pregătirea Summitului ONU care se va desfăşura în decembrie în acelaşi oraş. La acest summit se aşteaptă ca liderii mondiali să ia o hotărâre asupra felului în care vor reduce emisiile poluante.

Mulţi alţi climatologi au arătat în repetate rânduri că schimbarea climei va avea consecinţe dramatice pentru omenire. În acord cu aceste avertismente, economistul britanic Nicholas Stern, autor al unui studiu guvernamental asupra impactului economic al încălzirii globale, a apreciat că perturbările activităţii eco nomice şi sociale provocate de aceasta „sunt de o magnitudine similară celor care au urmat celor mai mari războaie” din istorie.

Ne puteți urmări și pe Google News