Răscoală ca la 1907 în "oraşul-congelator" Mangalia. Primarul concediat s-a baricadat în Primărie

Răscoală ca la 1907 în "oraşul-congelator" Mangalia. Primarul concediat s-a baricadat în Primărie

Mangalia, oraşul în care populaţia dârdâie de frig în apartamente "s-a încălzit" seara trecută în faţa primăriei. Cel puţin 500 de persoane revoltate au strigat la unison, "Vrem căldură", "Hoţii", "Jos Tusac" susţinute de claxoanele asurzitoare ale tuturor maşinilor care străbăteau centrul oraşului.

Mitingul de protest, neaprobat de viceprimarul Constantin Filimon ( FD), care îl înlocuieşte pe primarul Mihai Claudiu Tusac eliberat din funcţie pentru incompatibilitate, s-a transformat astfel într-unul "spontan". Oamenii, disperaţi că nu au căldură, nu au mai ţinut cont de prezenţa masivă a forţelor de ordine. "Nu ne e frică de amenzi, noi aprobăm acest miting, noi suntem Mangalia, oamenii sunt îngheţaţi, vin din şantier acasă şi stau în frig după o zi de muncă, au copii mici, bătrâni, ăsta nu e primar, îl pune pe viceprimar care e marioneta lui, să semneze", urlau protestatarii. Până anul anul trecut, locuitorii din Mangalia nu s-au plâns de frig. Primăria a încheiat însă un contract de furnizare a energiei termice cu o alta companie şi de atunci situaţia s-a schimbat în rău. De două luni, primesc apă caldă şi căldură cu porţia şi de o săptămână, deloc. Primăria ar datora firmei furnizoare, peste 5 milioane lei.

Singurul ales local, prezent în mijlocul răsculaţilor, a fost preşedintele PC Mangalia, consilierul Ion Mincă ( nr soţul Lilianei Mincă Ghervasuc) de la care oamenii au aflat că şedinţa extraordinară a Consiliului Local Municipal în care urma să se discute situaţia căldurii, s-a amânat în ultima clipă.

Cu toate astea, primarul demis era în primărie, maşina lui fiind parcată în faţă. "Firma care ar trebui să dea căldura este a lui Tusac, el este proprietar nu altcineva, îmi asum această declaraţie, am documentele, el numai are ce căuta în primărie, locul lui este eventual, la puşcărie" striga înverşunat Ion Mincă, împotriva colegului său de  coaliţie. După ce au aflat că "Tusac s-a  baricadat înăuntru" revolta a luat amploare, protestatarii au luat cu asalt primăria în încercarea de a forţa intrarea în clădire.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Nu vrea să iasă afară să vorbească cu noi, nici măcar consilierii, o mână de bandiţi care îi cântă în strună, să aibă curaj, să vină încoace, dacă nu, intrăm noi în primărie" , răcneau într-un vacarm teribil protestatarii, în timp ce urcau scările. Au fost opriţi de cordoanele de poliţiştii şi jandarmi care abia le-au făcut faţă.

Şeful poliţiei Mangalia, comisar şef Nicolae Pescaru i-a potolit în cele din urmă. Oamenii s-au repliat însă şi au reînceput revolta "nu  plecăm, nu ne interesează că sunt PSD, PNL sau  PDL, pe noi ne interesază să avem căldură, este cea mai scumpă din judeţ, 568 lei, dar suntem cu plata la zi, omul ăsta disperat Mangalia, minte că nu poate să ne dea căldură dar de fapt el este patronul firmei, până şi pe timpul lui Ceauşescu  mai aveam puţină căldură".

Nici presa nu a putut discuta cu primarul demis, poliţia comunitară a închis uşa, "aşa am primit ordin". Urletele protetatarilor că " nu e primăria privată a lui Tusac" nu au avut niciun ecou în ferestrele luminate din biroul edilului demis. Nic măcar sugestia unui pensionar indignat, "chemaţi-i pe Mazăre şi pe Constantinescu că ei ni l-au băgat pe gât". Locuitorii Mangaliei sunt decişi să protesteze până când vor avea căldură în case. CITIŢI ŞI:

  • Primul primar din România care intră în greva foamei. Locuitorii din Brad au devenit eschimoşii Europei