Raport şocant:Cea mai mare bancă din Europa a expus sistemul financiar american la spălare de bani

Raport şocant:Cea mai mare bancă din Europa a expus sistemul financiar american la spălare de bani

Banca britanică HSBC a pus în pericol sistemul financiar american expunându-l la posibile activităţi de spălare de bani în legătură cu traficul de droguri sau cu finanţarea terorismului, indică un raport al Senatului SUA.

Raportul unei comisii senatoriale de anchetă cu privire la securitatea internă a evidenţiat "grave carenţe" în sistemul de luptă împotriva spălării de bani al filialei americane a HSBC, HBUS, care nu reuşeşte, potrivit parlamentarilor americani, să supravegheze în mod eficient activităţile suspecte. Fonduri suspecte provenind din Siria, Insulele Cayman, Iran şi Arabia Saudită au trecut, de asemenea, prin această bancă.

Banca a expus sistemul financiar american la posibile operaţiuni de spălare de bani proveniţi din drogurile cartelurilor mexicane. Filiala mexicană a transferat o sumă de 7 miliarde de dolari către HBUS între 2007 şi 2008, susţin autorii raportului.

În acelaşi timp, HBUS a avut relaţii financiare cu instituţii bancare suspectate de legături cu presupuse organizaţii teroriste. Raportul de 330 de pagini menţionează în acest sens banca saudită Al Rajhi Bank.

Ne puteți urmări și pe Google News

"În era terorismului internaţional, a violenţei legate de droguri pe străzile şi la frontierele noastre, a crimei organizate, a face să înceteze fluxurile de bani care susţin aceste orori este o prioritate pentru securitatea naţională", a scris într-un comunicat senatorul democrat Carl Levin, care prezidează comisia.

Raportul va fi prezentat astăzi în cursul unei audieri în faţa comisiei senatoriale.

HSBC nu a avut o reacţie imediată,însă, potrivit unui document intern citat de agenţia Dow Jones Newswires, gigantul bancar intenţionează să-şi ceară scuze în faţa comisiei senatoriale americane. HBUS posedă 470 de agenţii în Statele Unite ale Americii şi furnizează servicii către alte circa 1.200 de bănci, potrivit sursei citate. Acest raport vine după un alt scandal de proporţii care a zguduit lumea financiară şi în care este implicată a doua mare bancă britanică, Barclay, acuzată că a manipulat rata dobânzilor LIBOR pe piaţa interbancară.