Evenimentul Zilei > Economie > Raport alarmant al ONU. Economia globală, la pământ. Ce pagubă au produs lockdown-urile
Raport alarmant al ONU. Economia globală, la pământ. Ce pagubă au produs lockdown-urile

Raport alarmant al ONU. Economia globală, la pământ. Ce pagubă au produs lockdown-urile

Lumea va rămâne cu o „gaură” de circa 10 mii de miliarde de dolari din cauza pandemiei de coronavirus şi a lockdown-urilor, chiar dacă redresarea economiei va fi mai puternică decât este de aşteptat. Estimările au fost făcute joi într-un raport la  Conferinţa ONU pentru comerţ şi dezvoltare (UNCTAD).

Raport alarmant al ONU. Economia globală a primit o „gaură” de 10 mii de miliarde de dolari în urma lockdown-urile impuse în ultimul an.

Astfel, potrivit UNCTAD, deşi economia globală ar putea creşte cu 4,7% în 2021, va înregistra totuşi un minus de 10 mii de miliarde de dolari. Aproximativ de două ori PIB-ul Japoniei – comparativ cu situaţia în care pandemia nu ar fi avut loc.

Cea mai drastică scădere a economiei globale de la începutul anilor 1940

În anul 2020, economia globală a fost marcată de cea mai drastică scădere anuală de la introducerea statisticilor privind activitatea economică agregată, la începutul anilor 1940, se arată în raport.

UNCTAD avertizează că, în timp ce economiile dezvoltate au lansat ample planuri de redresare, cum este pachetul de stimulare a economiei al SUA, în valoare de 1,9 mii de miliarde de dolari, iar China a revenit la creştere la finele anului trecut, oamenii din ţările mai mici şi mai sărace continuă să se lupte cu dificultăţile.

Țările în curs de dezvoltare duc greul recesiunii

Raport alarmant al ONU. Ţările în curs de dezvoltare duc greul recesiunii „din cauza spaţiului fiscal limitat, a constrângerilor tot mai mari ale balanţei de plăţi şi a lipsei sprijinului internaţional adecvat”, ceea ce a dus la „unele din cele mai mari scăderi de venit individual raportat la PIB”.

„Chiar şi o mică scădere a activităţii economice poate fi devastatoare”, a notat UNCTAD, evocând consecinţe ale restricţiilor antipandemie „previzibil severe” în economii în curs de dezvoltare ca Filipine sau Malaezia.

Pe de altă parte, UNCTAD şi-a îmbunătăţit previziunile privind creşterea economică globală pe 2021 faţă de estimarea anterioară de 4,3%, având în vedere o posibilă „redresare mai puternică în Statele Unite”.

În ianuarie, Banca Mondială a estimat că economia globală ar putea creşte cu 4% în anul în curs, în timp ce Fondul Monetar Internaţional a optat pentru o viziune mai optimistă, de 5,5%, scrie Agerpres.