Evenimentul Zilei > International > ONU cere „forţelor străine şi mercenarilor” să părăsească Libia
ONU cere „forţelor străine şi mercenarilor” să părăsească Libia

ONU cere „forţelor străine şi mercenarilor” să părăsească Libia

FRANCE 24. Consiliul de Securitate al ONU a cerut vineri într-o declaraţie aprobată în unanimitate "retragerea fără întârziere a tuturor forţelor străine şi a mercenarilor din Libia", salutând validarea, miercuri, de către Parlament, a unui nou guvern unificat.

Declaraţia a fost aprobată în unanimitate. Consiliul de Securitate al ONU a cerut vineri, 12 martie, „retragerea fără întârziere a tuturor forţelor străine şi a mercenarilor din Libia”, salutând validarea, miercuri, de către Parlament, a noului guvern unificat.

„Consiliul de Securitate cere tuturor părţilor să aplice pe deplin acordul de încetare a focului (din 23 octombrie) şi îndeamnă statele membre să respecte şi să susţină deplina aplicare a acordului”, precizează această declaraţie.

Potrivit ONU, circa 20.000 de militari şi mercenari se aflau încă la sfârşitul lui 2020 în Libia şi nicio mişcare de retragere nu a fost constatată până astăzi.

Mercenari ruşi şi trupe turceşti

„Consiliul de Securitate cere respectarea deplină a embargoului Naţiunilor Unite pe arme de către toate statele membre, conform rezoluţiilor pertinente al Consiliului de Securitate”, mai arată textul.

Acest embargou impus din 2011 este încălcat regulat de ani de zile, potrivit experților ONU însărcinaţi cu controlul lui. Viitorul lor raport anual este aşteptat în zilele următoare. În trecut, aceşti experţi au denunţat în special prezenţa în Libia a unor mercenari ruşi, a unor trupe turceşti şi a unor grupări înarmate compuse din sirieni, ciadieni şi sudanezi.

„Consiliul de Securitate recunoaşte necesitatea să se planifice dezarmarea, demobilizarea şi retragerea grupărilor înarmate, reformarea sectorului de securitate şi crearea unei arhitecturi de securitate inclusive şi conduse de civili pentru toată Libia”, adaugă declaraţia. (Rador)

https://www.france24.com/fr/afrique/20210313-l-onu-exhorte-les-forces-étrangères-à-quitter-sans-tarder-la-libye