Evenimentul Zilei > Social > Radu Cosaşu, premiat de „Observator Cultural”
Radu Cosaşu, premiat de „Observator Cultural”

Radu Cosaşu, premiat de „Observator Cultural”

Scriitorul Radu Cosaşu a fost distins de către revista „Observator Cultural” cu premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia.

Premiul i-a fost acordat în cadrul unei gale care a avut loc, ieri seară, la Teatrul Odeon din Capitală. Autor al unor volume precum „Un august pe un bloc de gheaţă”, „Mătuşile din Tel-Aviv” sau „Autodenunţuri şi precizări”, Cosaşu este şi co-fondator al revistei „Dilema”. 
Premiile „Observator cultural” pentru anul 2009 au avut în vedere cinci categorii:  Proză, Poezie, Eseu/ Memorialistică/ Publicistică, Critică/ Istorie/ Teorie literară şi Debut. În acest an, juriul a fost compus din Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş şi Carmen Muşat.
La categoria Proză, premiul i-a fost oferit lui Matei Vişniec, pentru „Sindromul de panică în oraşul luminilor”, şi lui Varujan Vosganian, pentru „Cartea şoaptelor”. Cel mai bun debut a fost considerat cel al lui Andrei Terian, cu „G. Călinescu. A cincea esenţă”, iar cea mai bună carte de poezie îi aparţine lui Alexandru Muşina – „Regele dimineţii”.
George Ardeleanu a primit distincţia pentru Critică/ Istorie literară/ Teorie literară, cu volumul „N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii”, iar Marius Oprea – cea de la categoria Eseu/ Memorialistică/ Publicistică, pentru „Şase feluri de a muri”.
Fiecare premiu valorează 1.000 de lei, cu excepţia premiului „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia, care valorează 4.000 de lei.