Cel mai important lucru este: cele două părți să se abțină de la acțiunile nepotrivite și periculoase care ar constitui o încălcare gravă a Cartei ONU și ar avea consecințe imprevizibile," a transmis Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului conform TASS.

Emmanuel Macron şi-a exprimat, în convorbire la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, dorinţa unei intensificări a consultărilor între Paris şi Moscova în vederea aducerii păcii în Siria, a anunţat Palatul Elysée, în urma creşterii tensiunilor, în ultimele zile, cu privire la o posibilă ripostă militară în Siria, după un presupus atac chimic.

În această discuţie telefonică, şeful statului francez şi-a ”subliniat profunda îngrijorare faţă de degradarea continuă a situaţiei pe teren”, anunţă preşedinţia franceză într-un comunicat.

El a amintit priorităţile Franţei în dosarul sirian: lupta împotriva terorismului şi împiedicarea oricărei renaşteri a Daesh (acronoimul arab al Statului Islamic) în regiune; uşurarea suferinţelor populaţiilor civile prin respectarea deplină a Rezoluţiei 2401 a Consiliului de Securitate al ONU şi o acţiune umanitară consolidată; declanşarea cât mai rapid posibil a unor negocieri cu privire la un proces politic credibil şi inclusiv”, precizează Palatul Elysée.

În urma atacului chimic de la Duma, pe 7 aprilie, Emmanuel Macron şi-a exprimat ”regretul faţă de noul veto rus în Consiliul de Securitate, care a împiedicat un răspuns unit şi ferm în vederea creării unui mecanism internaţional de stabilire a responsabilităţilor, de prevenire a impunităţii şi de împiedicare a oricărei veleităţi de recidivă a regimului sirian”.

Preşedintele Republicii doreşte ca consultările între Franţa şi Rusia să continue şi să se intensifice în vederea aducerii păcii şi stabilităţii în Siria”, a subliniat Palatul Elysée.

Emmanuel Macron a declarat joi că Franţa deţine proba care arată că regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad a recurs la arma chimică pe 7 aprilie, în Ghouta de Est, şi că o o decizie va fi luată cu privire la eventuală acţiune militară, după verificarea tuturor informaţiilor.