Ilko Kuceriv, directorul Centrului ucrainean pentru Iniţiative Democratice, a declarat, într-o conferinţă de presă la Kiev dedicată ublicaţiilor în limba ucraienană, că un sondaj realizat de TNS Ukraine a arătat că există doar câte un titlu de limba ucraineană pe piaţă, la o sută de publicaţii apărute în limba rusă.

Potrivit expertului, acest lucru arată că un drept de bază al cetăţenilor ţării – de a avea acces la informaţii în limba ucraineană – este încălcat. Potrivit directorului general al revistei Ukrayinsky Tyzhden, Mykola Sheiko, Ucraina traversează o situaţie nu critică, ci catastrofală, în ceea ce priveşte publicaţiile tipărite în limba ucraineană. El a precizat şi că, în ultimii ani, organizaţiile de cercetare de piaţă i-au convins pe cetăţenii ucraineni că publicaţiile de limba ucraineană nu sunt profitabile.

"În acest moment, cetăţenii ucraineni nu au posibilitatea de a obţine informaţiile care îi interesează în limba ucraineană", a spus Sheiko. Ca exemplu, el a dat ţările baltice, unde publicaţiile de limba rusă au fost predominante, însă, graţie politicilor guvernamentale, situaţia s-a schimbat şi există în prezent mai multe titluri în limbile de stat.
 
Parlamentarul Viktor Ukolov a adăugat, la rândul său, că Ucraina se confruntă în prezent cu o situaţie în care există cerere mare pentru publicaţii în limba ţării, dar nu există ofertă. Într-o scrisoare adresată de mai mulţi lideri de opinie preşedintelui, premierului şi preşedintelui Parlamentului, se solicită adoptarea de măsuri imediate şi decisive pentru ca publicaţiilor în ucraineană să li se garanteze existenţă egală cu a celor în rusă, precum şi să se asigure accesul la aceste titluri cetăţenilor din întreaga ţară.