Liderul deputaţilor liberali a criticat actuala guvernare, în cadrul dezbaterilor privind moţiunea simplă a PNL pe tema cercetării, moţiune intitulată "Noul FSN a trântit uşa în nas cercetării româneşti".

Fostul şef al Executivului a acuzat subfinanţarea cercetării de către Cabinetul Boc, despre care spune că a trântit uşa în nas tinerilor care doreau să îşi desfăşoare activitatea de cercetare, în România, în condiţii de normalitate. Tăriceanu a criticat acutala putere  pentru că a suspendat proiectele iniţiate de Cabinetul său în domeniu.

El a descris echipa guvernamentală ca fiind "un grup de nepricepuţi şcoliţi pe Google", ironizându-l astfel pe preşedintele Traian Băsescu. Tăriceanu s-a referit la  declaraţiile acestuia potrivit cărora profesorii nu trebuie să îşi piardă vremea învăţându-i pe elevi despre păpădie sau Herodot, întrucât aceştia pot accesa astfel de informaţii pe Google.Şeful statului mai spunea, în context, că şcoala românească trebuie să producă mai mulţi ospătari şi tinchigii, în loc de filosofi.

Odraslele PDL, finanţate din bani publici

Fostul premier a mai spus că este anormal ca cercetătorii să se bazeze doar pe fondurile europene, iar cei care şi-au conceput proiectele mizând pe finanţarea bugetară să trăiască acum sentimentul că "nu au avut noroc în viaţă".

Liderul deputaţilor liberali a mai susţinut că, în schimb, democrat-liberalii promovează  "şmenul a la Ridzi", finanţând astfel, din bani publici, campania electorală pentru "odraslele din PDL". "Ce cercetare, ce viitor al României, ce discutăm de lucrurile astea? Pentru actuala coaliţie aflată la guvernare astăzi cel mai important lucru pare să fie cum să fure mai mult din banii publici, din banii cetăţenilor, pentru că ştiu că la finele acestui an unii dintre ei, sau dacă nu chiar amândoi, vor pleca acasă", a conchis fostul premier.

În replică, reprezentanţii PSD şi PDL le-au recomandat liberalilor să nu-şi mai piardă energia cu atâtea moţiuni simple, întrucât ele nu au niciun efect. Moţiunea PNL privind cercetarea a fost respinsă în cursul după-amiezii. În aceeaşi şedinţă, deputaţii au respins şi moţiunea simplă a PNL privind administraţia.