Protestele englezilor faţă de extremiştii maghiari ajung până în România

Protestele englezilor faţă de extremiştii maghiari ajung până în România

Englezii de rând au pregătit proteste împotriva lui Gabor Vona, liderul Jobbik, partid maghiar extremist, ce şi-a pregătit o vizită la Londra. Atitudinea britanicilor a stârnit reacţii şi în România.

Reacţiile româneşti pe tema activității partidului Jobbik au venit după ce britanicii nu au arătat vreun semn de toleranță față de campania externă pe care reprezentanții partidului maghiar o susțin. Astfel, Gabor Vona, liderul Jobbik și-a anulat evenimentele programate la Londra în cursul zilei de duminică și a mai susținut doar un discurs în Hyde Park, după cum relatează BBC.  Discursul a avut nevoie de intervenția poliției, deoarece în apropiere s-au grupat mai mulți britanici hotărâți să arate ”toleranță zero” față de manifestările Jobbik. Până la urmă, nu s-au înregistrat incidente.

Împotriva Jobbik și în România

La începutul acestui an, o parte a presei românești a relatat despre deschiderea unei prime filiale Jobbik în România, la Cluj-Napoca, fapt care nu a fost confirmat de oficialii partidului. Cu toate acestea, oficiali români au anunțat deja că nu vor tolera o astfel de prezență. ”În mod cert este o manifestare a extremismului de dreapta în Ungaria. Încercarea partidului Jobbik de a-și face filiale în România este contrară legilor de aici. România nu are de ce să admită prezența partidelor altor țări aici, mai ales că este vorba de un partid de extremă dreaptă”, spune deputatul Aurel Vainer, totodată președinte al Federației comunităților evreiești din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Cel mai ostentativ partid fascist”

Vizita lui Gabor Vona a fost precedată de declarații dure din partea politicienilor britanici. ”Cel mai ostentativ partid fascist din Europa” este cea mai cunoscută dintre recentele caracterizări ale Jobbik și îi aparține politicianului laburist Andrew Dismore. Formularea acestuia se bazează pe discursul antisemit al liderilor Jobbik, discurs care a atras aspre critici din partea mai multor organisme internaționale. Ca un amănunt, vizita lui Gabor Vona la Londra a fost programată în ajunul Zilei internaționale de comemorare a Holocaustului.