Evenimentul Zilei > Actualitate > Sorin Oprescu: RATB să se întoarcă la lucru! Greva s-a încheiat
Sorin Oprescu: RATB să se întoarcă la lucru! Greva s-a încheiat

Sorin Oprescu: RATB să se întoarcă la lucru! Greva s-a încheiat

Primarul general al Capitalei a anunţat că greva s-a încheiat şi că mijloacele de transport ale RATB revin pe trasee în această seară. Edilul le-a dat asigurări protestatarilor Regiei Autonome de Transport Bucureşti că salariile lor nu vor scădea, iar fondul de salarii a fost suplimentat cu 2 milioane de lei.

"Am primit în plus două grile. În medie, două grile înseamnă 160-180 de lei. În plus, ni s-a promis că sporurile de vechime şi muncă grea nu vor mai fi incluse în salariu, ci vor fi acordate separat", a declarat unul dintre protestatari, la plecarea din autobaza Titan, citat de Mediafax.
Edilul a declarat că protestul îi afectează pe cetăţeni şi că acest lucru nu este normal. El i-a rugat pe protestatari să revină la lucru, sugerând că dacă fac contrariul, vor fi folosite maxi-taxi-uri în loc de RATB.
Încă de la prima ora, şoferii au refuzat să intre la lucru, iar 2.000 dintre ei au protestat.
Doar 14 linii de tramvai au circulat în această dimineaţă în Capitală, iar autobuzele şi troleibuzele sunt la depou. De la ora 9:30 niciun mijloc de transport al RATB nu a mai ieşit pe străzi, toţi şoferii solidarizându-se cu protestatarii.
Protestul a fost spontan, ceea ce a dat peste cap programul multor bucureşteni, care au aşteptat în zadar autobuzul în staţie. Metrorex nu a ştiut de protest. Doar de o oră cursele au fost suplimentate, iar numărul garniturilor poate creşte cu 15%, potrivit declaraţiilor directorului Metrorex, Gheorghe Udrişte.
Viceprimarul Bucureştiului, Victor Iovici, s-a întâlnit cu conducerea RATB. La întâlnire a participat şi primarul general Sorin Oprescu.
„Nu pot intra în grevă”
Directorul RATB, Gheorghe Aron, a declarat, în această dimineaţă pentru Mediafax, că angajaţii Regiei nu pot intra în grevă pentru că au un contract colectiv de muncă ce a fost respectat şi nici nu au urmat toţi paşii pentru a declanşa conflictul de muncă.
Gheorghe Aron a spus că aşteaptă de la autobaze situaţia cu numărul exact al autobuzelor, troleibuzelor şi tramvaielor care au ieşit pe trasee joi dimineaţă.
"Dacă nu va ieşi cel puţin jumătate din parcul de maşini, nu vom face faţă", a precizat directorul RATB.
Nemulţumiţi de salarii
Peste 400 de angajaţi RATB au declanşat, încă de aseară, un protest spontan la autobaza Titan din Capitală, nemulţumiţi că le-au fost reduse veniturile salariale. Aceştia au spus că de joi dimineaţă nu vor mai ieşi cu autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele pe trasee dacă nu le sunt rezolvate solicitările.
Protestatarii susţin că au recurs la această formă de protest deoarece în ultimele două luni salariile lor au început să scadă. Aceştia au precizat că în ultimele luni nu au depăşit 130 de ore lucrate, în condiţiile în care în perioade similare ale altor ani lucrau şi aproximativ 200 de ore.
Angajaţii RATB reclamă şi faptul că liderii de sindicat nu le mai reprezintă interesele. Unii dintre ei au sugerat chiar că aceştia au primit bani pentru a nu le mai reprezenta interesele în discuţiile cu conducerea Regiei.
Reprezentanţii protestatarilor i-au cerut directorului RATB suplimentarea bugetului pentru creşterea salariilor, micşorarea personalului TESA şi suplimentarea numărului de autobuze sâmbăta, astfel încât să crească numărul de ore lucrate.
Directorul RATB a trecut pe o listă toate cererile reprezentanţilor protestatarilor, dar le-a spus că nu poate promite nimic până când nu va analiza problemele ridicate de ei.
Buget mai mare când creşte preţul biletelor
Totodată, Aron le-a spus că vor veni mai mulţi bani la buget după ce se va renunţa la cele aproximativ 12.000 de abonamente date gratuit până acum administraţiei publice din Capitală, dar şi din creşterea preţurilor biletelor RATB de la 1,3 la 1,5 lei şi ale abonamentelor pe toate liniile de la 50 la 55 de lei.
Zilnic, aproape 1.400 de maşini ale RATB asigură transportul în comun în oraş.
Oprescu: nu e normal să stea cetăţenii în staţie
După o primă rundă de negocieri cu conducerea RATB, primarul Capitalei a declarat că nu este normal ca bucureştenii să fie lăsaţi în staţii să aştepte.
El va merge la o întâlnire cu protestatarii. A refuzat să spună dacă vor fi sancţiuni pentru cei care au declanşat protestul. Acesta a explicat că trebuie găsite soluţii pentu a opri protestul cât mai repede. A adăugat însă că trebuie să asculte şi partea protestatarilor pentru a vedea ce măsuri ar trebui luate.
Primarul a declarat că venitul mediu net la RATB este de 2.400 de lei, explicând că "nu s-a atins nimeni de niciun bănuţ". "Mă îndoiesc că este un protest spontan", a mai spus Oprescu, subliniind că temerile angajaţilor sunt neîntemeiate.
De asemenea, edilul a dat asigurări că nu vor fi reduse veniturile angajaţilor RATB.
Greva de la RATB, în presa internaţională
AFP scrie că o grevă surpriză a paralizat, de dimineaţă, traficul pentru că autobuzele, tramvaiele şi troleibuzele din Bucureşti nu au circulat. 
Agenţia citează RATB-ul, care explică faptul că din jurul orei 10:00 niciun mijloc de transport în comun nu a mai circulat în oraş.
DEZBATERE EVZ.RO. Este justificat protestul angajaţilor RATB?

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: