Actualul executiv a fost preocupat, în ultimul timp, de pensii şi analize medicale gratuite.
Cabinetul Tăriceanu, deşi declarat liberal, se preocupă prea puţin de reducerea impozitelor sau de reformele din domeniul justiţiei. Acestea sunt domeniile în care românii cred că actualul executiv a luat prea puţine măsuri în acord cu aşteptările lor, conform ultimului sondaj naţional realizat de Gallup Organization România, privind agenda politică şi agenda populaţiei.
Conform aceluiaşi studiu, realizat în luna septembrie, românii cred că principalele trei probleme pe care actualul guvern ar trebui să le rezolve până la finele mandatului legal, din 2008, sunt majorarea veniturilor - pensii, salarii (48%), lipsa locurilor de muncă şi şomajul (25%), sănătatea (19%).
De asemenea, rezultatele sondajului mai relevă faptul că peste jumătate din electorat intenţionează să voteze la alegerile pentru Parlamentul European. Rezultatele mai indică faptul că românii se informează urmărind Pro TV şi citind „Libertatea“, în timp ce „Evenimentul zilei“ este pe locul trei în topul celor mai citite ziare. Sondajul naţional a fost realizat pentru Agenţia de Strategii Guvernamentale (ASG), pe un eşantion de 1.154 persoane de peste 18 ani, considerat reprezentativ pentru populaţia adultă a României, cu o eroare de Σ/-2,9% la un nivel de încredere de 95%. Majorarea pensiilor, iniţiativă populară Întrebaţi care sunt domeniile în care guvernul a luat cele mai multe măsuri în acord cu aşteptările lor, respondenţii indică în principal relaţiile internaţionale ale României (28%) şi pensiile (27%), iar cele mai puţine răspunsuri se referă la justiţie (6%), reducerea impozitelor (7%), promovarea culturii naţionale (7%) şi protecţia socială (8%). Agricultura (22%), sănătatea (21%) şi învăţământul (15%) sunt principalele domenii indicate de respondenţi în care guvernul ar trebui să-şi întărească controlul „pentru a vedea cum merg lucrurile“. Cea mai recentă iniţiativă a guvernului sau a unui minister de care populaţia îşi aduce aminte se referă la majorarea pensiilor (24%), măsură apreciată ca bună (47%) sau foarte bună (39%), dar şi ca proastă de alţi 11% dintre respondenţi. În conştiinţa publică au mai rămas analizele medicale gratuite promovate de Eugen Nicolăescu (4%), alocarea fondurilor pentru învăţământ (2%). Guvernanţilor ar trebui să le dea de gândit faptul că 58% dintre români nu ştiu niciuna dintre iniţiativele recente ale guvernului sau ale vreunui minister. Urmează alocaţiile „Acest sondaj pare desprins din realitatea românească de acum doi-trei ani. După statisticile oficiale, aceste lucruri - pensii, salarii - nu mai reprezintă preocupările principale ale românilor cam din perioada respectivă. E adevărat că, întotdeauna, oamenii sunt preocupaţ i de venituri, dar nu cred că acestea sunt în priorităţile din agenda populaţiei, în acest moment“, ne-a declarat sociologul Mircea Kivu. Acesta mai spune că o întrebare de genul „ce ar trebui să controleze guvernul“ n-a fost deloc inspirată. „Sondajul este o măsurătoare care evaluează impactul deciziilor luate de guvern asupra populaţiei. Dar senzaţia mea este că a fost un chestionar mai lung, cu mai multe întrebări, din care beneficiarul a ales să le facă publice doar pe acestea.
Cât priveşte întrebarea privind prezenţa la urne la alegerile europarlamentare (49% dintre cetăţenii intervievaţi răspund că sunt absolut siguri că vor vota în orice fel de condiţii - n.r.), răspunsul e departe de adevăr: oamenii declară astfel pentru a demonstra un comportament social dezirabil“, mai spune Kivu. În replică, Alfred Bulai, directorul ASG - beneficiarul sondajului, susţine că „acestea sunt toate întrebările, fiind vorba despre un sondaj mic, cu 10-15 teme“. „Am vrut să vedem care este percepţia populaţiei vizavi de ultimele măsuri luate de executiv. Săptămâna viitoare va fi dat publicităţ ii rezultatul unei alte cercetă ri care vizează majorarea alocaţ iilor de stat pentru copii, dar şi percepţia .românilor din străină- tate“, a mai precizat Bulai
MEDIA „Informaţi“ de la Pro TV Pentru a se informa, românii se uită, de obicei, la Pro TV (39%), dar şi la Antena 1 (15%) şi Realitatea TV (15%). În topul posturilor de radio preferate pentru informaţie se află Radio România Actualităţi (17%), Europa FM (15%) şi Kiss FM (10%). În acelaşi timp, 38% dintre respondenţi susţin că nu citesc deloc presa, în timp ce doar 19% au această preocupare zilnică. 21% dintre respondenţi susţin că citesc cel mai des „Libertatea“, 11% - „Adevărul“ şi 9% „Evenimentul zilei“.
„E greu de crezut un asemenea rezultat. Probabil, cei care au răspuns nu mai citesc de mult ziare. E mai degrabă un răspuns în funcţie de notorietate, pentru că Studiul Naţional de Audienţă (SNA) arată altceva. Cât priveşte informarea de la televizor, Pro TV face orice altceva numai nu informează“, spune Kivu.