Evenimentul Zilei > Actualitate > Proiecte fantasmagorice marca „Oprescu”: căprioare în parc, fântâni arteziene record şi bănci cu apă
Proiecte fantasmagorice marca „Oprescu”: căprioare în parc, fântâni arteziene record şi bănci cu apă

Proiecte fantasmagorice marca „Oprescu”: căprioare în parc, fântâni arteziene record şi bănci cu apă

Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a început resuscitarea proiectelor proprii care au fost refuzate de aleşii generali timp de patru ani. Unele, deşi nu pot fi puse în practică, sunt puse pe lista priorităţilor de primarul general şi aduse în discuţie periodic.

Primarul General, Sorin Oprescu, s-a întâlnit în această săptămână cu reprezentanţii firmei de construcţii China Communication Constructions Company Limited cu gândul că îi va convinge să finanţeze proiectul privind construirea autostrăzii suspendate, lucrare în valoare de 1,5 miliarde de euro.
Municipalitatea va trebui să găsească un finanţator pentru proiectul din visul edilului-şef avut de acesta în campania electorală locală din 2008, având în vedere că Primăria Capitalei nu are bani ca să finanţeze drumul expres. 
Dacă în România autorităţile încă mai speră ca marile proiecte gigant de infrastructură să constituie un motor pentru economia aflata în criză, în China strategia s-a dovedit un eşec acolo unde nu au existat proiecţii economice solide. Astfel, aceştia au renunţat să mai bage bani în proiecte costisitoare şi în care banii investiţi sunt recuperaţi cu viteza melcului.
Căprioare în parcuri centrale
La doar o zi după ce a primit teren la Lia Manoliu pentru realizarea unei Săli Polivalente, proiect iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pe vremea când acesta era condus de Elena Udrea, primarul general a declarat că vrea de la Guvern şi terenul fostului proiect Esplanada, pentru a-şi îndeplini o promisiune electorală mai veche: parc în care să se plimbe căprioarele.
Promisiunea edilului, de a construi un asemenea parc, este din campania electorală locală din 2008.
Polivalenta lui Oprescu, asemănătoare cu Opera din Sidney
Şi în ceea ce priveşte Sala Polivalentă, edilului-şef i-a venit o idee: ea ar urma să semene cu Opera din Sidney. Anterior, primarul spunea că ar dori ridicarea unei Săli Polivalente în locul proiectului Esplanada, sală ce ar urma să aibă o formă asemănătoare cu cea a Operei din Sidney.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat deja o Hotărâre prin care cere terenul respectiv de la Guvern.
Terenul, cu o suprafaţă de 106.000 metri pătraţi este situat pe Bd. Unirii şi este delimitat la nord de Bd. Unirii, la est de str. Nerva Traian, la sud de Bd, Octavian Goga, iar la vest de Bd. Mircea Vodă.  Pe acest teren guvernul Boc intenţiona să construiască, în parteneriat public privat, complexul Esplanada, un complex de clădiri de birouri, centre comerciale, hoteluri şi blocuri de locuinţe – estimat la aproape un miliard de euro. Proiectul fusese câştigat printr-o licitaţie organizată în anul 2004, în urma căreia a fost desemnat partener de negociere firma „Trigranit", cu care s-a încheiat şi un acord, pentru dezvoltarea în parteneriat public privat. La finele anului 2009, acordul semnat cu investitorul, societatea ungară Trigranit, a expirat şi nu a fost prelungit.
Cea mai mare fântână cântătoare din Europa
Sorin Oprescu a vrut să construiască şi cea mai mare fântână din Europa. El a venit cu ideea de mai multe ori în faţa aleşilor generali în perioada 2008-2012, dar niciodată nu i-a fost aprobată.
Fântâna cântătoare din Herăstrău trebuia să fie cea mai mare din Europa. Proiectul prevedea să aibă patru braţe în forma literei S şi să arunce apa la 60 de metri înălţime.
Nici de lumini nu a uitat edilul, când a fost vorba să pună pe hârtie fântâna minune. Ea urma să fie dotată cu videoproiectoare acvatice, lasere şi un sistem de transmisie audio-video. Studiu de fezabilitate costa 400 de mii de euro, iar costul ridicării ei: nouă de milioane de euro.
Cimitir cu vegetaţie barocă de 30 de milioane de euro
Oprescu a vrut să amenajeze şi cimitirele bucureştene. Şi nu oricum: canalizare şi gaze, sistem de iluminat, dar şi vegetaţie în stil baroc sub forme geometrice şi camere video.
Pentru toate acestea, edilul era dispus să cheltuie 30 de milioane de euro. Şi acest proiect a fost refuzat de majoritatea Consiliului General al Capitalei care a fost deţinută în perioada 2008-2012 de democrat-liberali.
Bănci cu apă pe axa Piaţa Operei-Piaţa Universităţii
Primarul Sorin Oprescu a vrut să monteze pe axa Piaţa Operei-Piaţa Universităţii bănci cu circuit închis de apă, stâlpi metalici decorativi şi flori.
Pe bulevardele Regina Elisabeta şi Mihail Kogalniceanu se vroia zonă de promenadă, iar pe tot traseul celor două străzi se vroia montarea unor stâlpi metalici decorativi care să suţină  ghivece de flori. Şi două fântâni arteziene şi bânci cu apă cu circuit închis, din acelea prin care se vede apa cum curge, vroia să pună edilul. Pentru toate acestea, municipalitatea punea la bătaie aproximativ 4,5 milioane de euro.
Citiţi şi:

  • Bilanţul lui Oprescu în patru ani: Nimic pentru locuinţe sociale, maidanezi şi retrocedări
  • Oprescu nu a avut bani de case, dar a cumpărat ceasuri aurite
  • Oprescu, anestezistul general al Capitalei 
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: