Evenimentul Zilei > Politica > Proiect adoptat în Comisia Juridică din Senat în favoarea demnitarilor incompatibili
Proiect adoptat în Comisia Juridică din Senat în favoarea demnitarilor incompatibili

Proiect adoptat în Comisia Juridică din Senat în favoarea demnitarilor incompatibili

Un proiect de lege adoptat astăzi de Comisia Juridică din Senat lasă liber accesul demnitarilor declarați incompatibili la funcții publice.

Un proiect de modificare a legii de funcţionare a Agenției Naționale de Integritate, depus de deputatul PSD Ciprian Nica, interzice demnitarilor declaraţi incompatibili să ocupe pentru trei ani funcţia care le-a adus incompatibilitatea, însă le permite să ocupe alte funcţii publice, potrivit Digi 24.

În prezent, legea precizează că persoana care a ocupat o funcție eligibilă nu mai poate ocupa aceeași funcție sau orice demnitate pentru o perioadă de trei ani de zile, de la încetarea mandatului, dacă este declarat incompatibil de către ANI.

În proiectul depus însă de social-democratul Ciprian Nica, se reformulează legea și scrie că dacă persoana a ocuat funcția de primar, de viceprimar sau de consilier local nu mai poate ocua niciuna dintre aceste funcții timp de trei ani de la încetarea mandatului. Însă proiectul de lege vorbește doar de aceste trei funcții, ceea ce înseamnă că acea persoană poate ocupa o funcție de de președinte de consiliu județean.

Senatorii din Comisia Juridică au adoptat proiectul. Camera Deputaților este cameră decizională.

O altă propunere aproape identică este depusă de senatoarea ALDE Cristiana Anghel, care a fost amânată două săptămâni.