Profesorul de nutritie: Vasele din inox sunt cancerigene?
- Adam Popescu
- 16 ianuarie 2007, 02:00
Va raspunde: Prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Alina Tamas: As dori sa-mi spuneti daca alimentele preparate in vase din inox pot fi cancerigene? Cum as putea sa ma asigur ca vasul in care prepar mancarea este de buna calitate?Daca inoxul este de calitate, nu. In general, vasele si ustensilele pentru bucatarie de uz alimentar sunt confectionate dintr-un inox special, austenitic. Acest tip de inox nu atrage magnetul. Daca pui magnetul pe un inox de proasta calitate, atunci acesta il va atrage. Inoxul austenitic este un aliaj special care nu s-a dovedit ca are efecte adverse.
Daca inoxul nu este de calitate, atunci, in timp, va rugini. Daca ai un magnet la tine, poti testa vasul din inox atunci cand il cumperi. Atentie, unele cutite s-ar putea sa atraga magnetul deoarece la cutite se folosesc aliaje mai dure. Oricum, in cazul cutitelor nu este o problema daca nu sunt de calitate foarte buna deoarece ele sunt folosite si spalate repede, pe cand o oala este supusa si temperaturilor mari.
Lavinia Damian: Sunt bune mirodeniile in alimentatie? Ce cantitate este sigura pentru organism si care sunt mai sanatoase?Mirodeniile sunt bune pentru organism cu conditia sa nu fie mucegaite si sa nu fie contaminate cu micotoxine (de la umezeala).
Astfel de produse nu trebuie tinute in locuri cu potential de umezeala iar atunci cand le cumparati fiti atenti sa fie ambalate, sa fie controlate si sa provina de la firme serioase (nu va sfatuiesc sa le luati in vrac de la tarabe sau chioscuri). Sunt insa anumite categorii de persoane care nu pot suporta condimentele, cum sunt cei care au probleme de ficat sau digestive.
Nu recomand gravidelor sau mamelor care alapteaza sa consume condimente puternice. Mamele risca sa isi intarce fortat copilul, care nu va mai vrea lapte.