PROFESORUL DE NUTRITIE: Este sanatos sa gatesti la microunde?

PROFESORUL DE NUTRITIE: Este sanatos sa gatesti la microunde?

Va raspunde Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Daniel Vasile: Este sanatos sa incalzim mancare la cuptorul cu microunde? Dar sa o gatim? Care tip de cuptor este mai putin nociv pentru sanatate? Grillul cu infrarosii este cea mai buna solutie de prepare a mancarii, dar si de incalzire a ei, pentru ca ofera mancarii si culoare, si aroma. La un cuptor cu microunde simplu, fara incalzire calorica prin infrarosii, puiul ramane fara gust, fara culoare, ramane alb. La un cuptor cu infrarosii insa nu se intaplmpla asta, mancarea se face ca intr-un cuptor obisnuit. Microundele actioneaza prin agitarea moleculelor de apa intr-un camp de inalta frecventa. In acest fel se genereaza caldura de la exterior la interior. Nu va recomand sa incalziti la microunde laptele bebelusilor, spre exemplu. Nu se „imprima” mirosuri sau gusturi laptelului, insa se pare ca se produc modificari care nu au fost foarte bine studiate.

Mariana Ancu, 53 de ani, Giurgiu: Baietelul meu de 5 ani a fost diagnosticat cu anemie feripriva. I-am dat medicamente care contin fier insa am inteles ca fierul din alimente se asimileaza mai bine decat cel din medicamente. Ce alimente ar trebui sa consume in mod special? Este bun spanacul? In primul rand, va recomand sa-i dati ficatei de pui stropiti cu zeama de lamaie. Vitamina C din lamaie imbunatateste absorbtia fierului. Aveti grija ca ficatelul sa fie colorat uniform, sa fie rosu cand il cumparati. Si spanacul este bun, insa daca nu e proaspat nu vi-l recomand. Puteti incerca si ficatul de mazat sau, din surse vegetale, sfecla rosie coapta peste care se adauga, de asemenea, zeama de lamaie. Fierul din surse animale se asimileaza mai bine in organism decat cel din surse vegetale.

Ne puteți urmări și pe Google News