PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Atenţie la valabilitatea alimentelor!

PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Atenţie la valabilitatea alimentelor!

Vă răspunde PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Marius, Bucureşti: Se pot mânca alimentele în ziua în care expiră? Nu este niciun pericol? Am observat, în special la pâine, că are un gust ciudat în ultima zi de valabilitate? Ce se poate întâmpla dacă le consum? Care alimente prezintă un risc mai mare? Sunt unele produse la care nu este absolut niciun pericol, cum ar fi cerealele integrale. În cazul alimentelor din carne şi peşte, la care lanţul de frig (modul de păstrare la rece) ridică suspiciuni, este bine să nu le mănânci în ultima zi. Fii atent ca peştele sau produsul din carne să fie în regulă organoleptic (gust, miros etc.). În sezonul rece pericolul este mai mic. Când vine sezonul cald, să fii mai atent la aceste aspecte, chiar dacă produsul mai este încă în termenul de garanţie.

Cât despre pâine, este normal să simţi un gust ciudat în ultima zi de valabilitate. Pâinea valabilă pentru o perioadă mai lungă de timp conţine aditivi alimentari care în timp reacţionează între ei şi se produc modificări chimice care schimbă carcteristicile mâncării. Se alterează în sensul că îi scade valoarea biologică. De exemplu, amidonul din pâine se recristalizează, astfel că scoate apa din pâine şi aceasta devine fărâmicioasă.

Cel mai bine este să iei produse de calitate superioară. Alege mai degrabă pâine din făină neagră decât albă. Să fii foarte atent la gust şi miros şi să ţii minte că produsele pe bază de carne, ouă sau lapte se alterează cel mai repede. La legume este foarte simplu să-ţi dai seama dacă este ceva în neregulă cu ele, sunt mai veştejite. Chiar dacă fructul are o mică parte stricată, nu este o problemă: o tai cu cuţitul şi îl poţi mânca.

Ne puteți urmări și pe Google News