Evenimentul Zilei > Actualitate > Profesorul de filosofie Mircea Dumitru, noul rector al Universităţii din Bucureşti
Profesorul de filosofie Mircea Dumitru, noul rector al Universităţii din Bucureşti

Profesorul de filosofie Mircea Dumitru, noul rector al Universităţii din Bucureşti

Universitatea Bucureşti şi-a ales miercuri noul rector. La alegeri au participat angajaţi ai Universităţii din Bucureşti, cercetători şi reprezentanţi ai studenţilor.

Din cele 1315 de persoane cu drept de vot din cadrul Universităţii, s-au prezentat la urne 910 persoane, reprezentând 70% din total. Profesorul Mircea Dumitru a fost votat de 782 de persoane, adică 59,4% dintre cei care aveau drept de vot şi 86 % dintre cei care au fost prezenţi la vot.
Doctor în filosofie
Născut în 1960, Mircea Dumitru devine doctor în filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans în mai 1998 şi, două luni mai târziu, obţine cel de-al doilea doctorat, la Universitatea din Bucureşti. Specialist în logică filosofică, logică simbolică, filosofia limbajului, metafizica modalităţilor, epistemologie şi filosofia minţii, prof. dr. Mircea Dumitru a susţinut conferinţe şi cursuri la Universitatea „Jean Moulin”, Lyon 3, Universitatea din New York, Universitatea din Helsinki.
Preşedinte al Societăţii Europene de Filosofie Analitică
În prezent, este profesor la Departamentul de filosofie teoretică şi logică al Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Între 2000-2004 şi 2004-2008, prof. dr. Mircea Dumitru a fost decanul Facultăţii de Filosofie, iar în 2008 a devenit prorector al Universităţii. În septembrie 2011, Mircea Dumitru a fost ales preşedintele Societăţii Europene de Filosofie Analitică (ESAP).
Este autor, co-autor sau editor al mai multor volume de studii: On Modal Incompleteness (1998), Modalitate şi incompletitudine. Logica modală ca logică de ordin superior (2001), Explorări logico-filosofice (2004), Cuvinte, teorii şi lucruri. Quine în perspectivă (2009). Prof. dr. Mircea Dumitru are în pregătire volumul Metaphysics, Meaning, and Modality. Themes from Kit Fine care va apărea la editura Oxford University Press. Împreună cu Mircea Flonta, a tradus două dintre operele lui L. Wittgenstein, Tractatus Logico-Philosophicus şi Cercetări filozofice.
Planuri pentru următorii patru ani
Conform planului său managerial, noul rector al Universităţii din Bucureşti şi-a fixat drept priorităţi pentru mandatul 2012-2016 internaţionalizarea instituţiei, pornind de la dezvoltarea relaţiilor externe, a programelor în limbi străine, a programelor comune de studii în context european (joint degree, double degrees) şi a colaborărilor ştiinţifice, îndeosebi în programele europene. În privinţa cercetarii, îşi doreşte ca, în patru ani, să se dubleze numărul de articole publicate de personalul Universităţii în reviste din fluxul internaţional de publicaţii.
După confirmarea prin ordin al Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Mircea Dumitru îşi va numi prorectorii şi decanii.