Evenimentul Zilei > Justitie > FENOMENUL DIPLOMELOR „FALSE”. Profesori de la Universitatea Bioterra, acuzaţi că luau 500 de euro şpagă pentru a le trimite studenţilor subiectele prin sms
FENOMENUL DIPLOMELOR „FALSE”. Profesori de la Universitatea Bioterra, acuzaţi că luau 500 de euro şpagă pentru a le trimite studenţilor subiectele prin sms

FENOMENUL DIPLOMELOR „FALSE”. Profesori de la Universitatea Bioterra, acuzaţi că luau 500 de euro şpagă pentru a le trimite studenţilor subiectele prin sms

Învăţământul universitar românesc e zguduit de un nou scandal privind modul în care studenţii obţin, în mod fraudulos, diplomele de licenţă. De data aceasta e vorba despre Universitatea Bioterra, din Capitală. Potrivit anchetatorilor, profesorii cereau între 300 şi 500 de euro pentru a le furniza studenţilor, prin sms, subiectele de la examene. Printre absolvenţii acestei universităţi se numără parlamentari, funcţionari publici din ministere, dar şi şefi din Poliţie.

UPDATE 7. Procurorii au dispus reţinerea prodecanului Florin Adrian Dulugeac, şef de lucrări în cadrul Universităţii Bioterra Bucureşti – Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare. Anchetatorii au stabilit că acesta cu a modificat notele obţinute la susţinerea lucrării de licenţă sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenţi fără ca aceştia să susţină respectivele examene, cu ajutorul mai multor funcţionari din cadrul universităţii.
UPDATE 6. Prodecanul Facultăţii de Drept, Laura Harcan, şi cel de la Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare, Florin Adrian Dulugeac au fost puşi sub acuzare. Laura Harcan este acuzată de fals intelectual. La rândul lui, Florin Adrian Dulugeac este cercetat pentru folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale.
Parchetul General a comunicat că în perioada iunie- iulie 2012 Florin Adrian Duluceac a furnizat informaţii care nu sunt destinate publicităţii mai multor persoane ce au susţinut examenul de licenţă la Universitatea Bioterra Bucureşti. De asemenea, acesta cu ajutorul mai multor funcţionari din cadrul universităţii a modificat notele obţinute la susţinerea lucrării de licenţă sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenţi fără ca aceştia să susţină respectivele examene.
Până în prezent au fost audiate nouă persoane persoane. În prezent sunt în derulare percheziţiile dispuse azi dimineaţă, fiind vizaţi de cercetări doi profesori universitari, cinci salariaţi din cadrul unei instituţii de învăţământ superior din Bucureşti, respectiv Universitatea Bioterra  care, în cursul zilei de astăzi,  vor fi conduşi la sediul  Parchetului Vâlcea urmând ca procurorii să decidă asupra măsurilor ce se impun în acest caz.

UPDATE 5.
Anchetatorii au precizat că faptele în care sunt cercetaţi, până în prezent, doi profesori ai Universităţii Bioterra şi alţi angajaţi ai unităţii de învăţământ au legătură îndeosebi cu fapte de corupţie. În cadrul anchetei s-a descoperit faptul că profesorii primeau sume cuprinse între 300 şi 500 de euro iar în schimb furnizau prin sms subiectele celor care dădeau examen.

UPDATE 4. Cadrele didactice sunt la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române unde dau declaraţii la solicitarea anchetatorilor. Printre cei vizaţi se numără profesori de la Facultea de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare (CEPA) loc unde, susţin surse judiciare, se dădeau cele mai mari şpăgi.
Pe baza diplomelor de licenţă obţinute la această facultate dar şi la Facultatea de Drept o parte dintre absolvenţii universităţii Bioterra s-au angajat ca funcţionari publici ori au promovat în funcţii de conducere. Pe lista absolvenţilor apar numele unor parlamentari, şefi din Poliţie, ori funcţionari ai diferitelor ministere. Pe lista profesorilor apar judecători sau foşti directori în Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.

UPDATE 3: Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că ministerul va trimite Corpul de Control la Universitatea Bioterra.
"Asemenea lucruri sunt incompatibile cu şcoala. Corupţia în şcoală este mult mai păguboasă decât în alte domenii din societate. Cei care sunt abilitaţi de a face ancheta trebuie să o ducă până la capăt, iar cei vinovaţi să îşi primească pedeapsa. O să trimitem şi noi corpul de control acolo sa vedem ce s-a întâmplat", a declarat Andronescu.
Conducerea Universităţii încearcă acum să afle şi numele studenţilor care au beneficiat de diplomele "false".
Nu este prima dată când numele acestei universităţi particulare apare într-un scandal de corupţie. În urmă cu numai două luni, o anchetă jurnalistică a dezvăluit cât de uşor este să cumperi lucrări. Atunci, chiar directorul departamentului de ştiinţe economică a oferit pe loc, contra unor sume de bani, două lucrări de masterat.
Mai mult, în anul 2000, Bioterra şi-a pierdut acreditarea pentru doi ani după ce s-a dovedit că emitea diplome de absolvire fără autorizaţie.
UPDATE 2. Printre profesorii ce vor fi audiaţi s-ar număra rectorul şi prorectorul Universităţii Bioterra, potrivit Realitatea TV.
UPDATE 1. Martor la descinderile de azi dimineaţă, secretarul ştiinţific al Universităţii Bioterra, dr. Răzvan Cotianu, a declarat în exclusivitate pentru EVZ că profesorii nu ştiau nimic despre acţiunea poliţiei.
"Sunt martor la percheziţia unui birou al unui coleg, chiar acum. Nu ştiu încă despre ce este vorba. Organele de anchetă au venit pe la 9.30. Urmează să aflăm şi noi care este motivul", a precizat Cotianu.
Surse judiciare au precizat pentru EVZ că toţi cei vizaţi de aceste percheziţii sunt fie profesori, fie angajaţi în cadrul Universităţii Bioterra.
Printre cei care vor fi audiaţi s-ar număra şi un decan şi un prodecan din cadrul Universităţii.
"Este vorba de acordarea de diplome contra unor sume de bani, deşi absolvenţii nici nu treceau pe la ore, ori de acordarea de note şi alte beneficii în schimbul banilor", au precizat aceleaşi surse.
Universitatea Bioterra a fost înfiinţată pe 1 octombrie 1990, când au început cursurile Facultăţii de Inginerie şi Management Agroturistic. În cadrul ei funcţionează atât facultăţi cu profil umanist (Comunicare, Drept), cât şi facultăţi de inginerie.
Una dintre facultăţile Universităţii Bioterra din Bucureşti – Controlul şi expertiza
produselor alimentare – a primit calificativul de neîncredere şi neautorizare de
la organismul specializat de acreditare.
CITIŢI ŞI:

  • Universitatea fantomă, greu de închis. Ecaterina Andronescu, ameninţată cu moartea. „Cer ajutor ministrului de Interne”
  • Scandalul dintre ministru şi rector a ajuns la faza de şpagă!
  • Începe revoluţia împotriva minciunii academice. Detectorul de plagiat te prinde în două minute. Licenţa, masteratul şi doctoratul, controlate la sânge | VIDEO
  • Universităţile, pline de impostori
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: