Editura Evenimentul si Capital

Prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila” din București: „Burnei nu este niciun doctor Mengele. Este unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de discreditare”

Ioanel Sinescu
Autor: | | 8 Comentarii | 10819 Vizualizari

A operat peste 40.000 de oameni și este cunoscut ca fi ind cel mai bun chirurg renal pe care-l avem la ora actuală. Cu toate lipsurile și mizeria în care se zbate sistemul de sănătate românesc, medicul Ioanel Sinescu a refuzat să părăsească România și continuă să creadă că „deși defi citar, acesta este redresabil”. Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, șeful Clinicii de Uronefrologie și Transplant renal de la Fundeni susține că ultimele scandaluri sonore din Sănătate, în frunte cu „cazul Burnei“, au ca scop discreditarea sistemului medical și a școlii românești de medicină. Ales pentru un nou mandat de rector al UMF „Carol Davila”, academicianul are acum ambiția ca peste patru ani Bucureștiul să aibă un campus universitar complet nou, cu dotări la cele mai înalte standarde

-Ileana Ilie Ungureanu: Sunteți șef de secție clinică, cu o practică și o experiență de mulți ani de zile. Care considerați că sunt problemele acute din sistemul de sănătate românesc?

-Dr. Ioanel Sinescu: Lipsa de personal. Și mă refer la toate categoriile din sistemul medical – de la medici și până la personalul ajutător. De menționat și că cercetarea și inovarea schimbă foarte mult segmentul medical. Specialitatea mea, de exemplu, este schimbată în proporție de 75-80% față de cum era când am început-o eu, în urmă cu 33 de ani. Și acesta este ritmul în care, în ultimele decade, s-a schimbat medicina în tot ceea ce înseamnă ea, adică și în diagnostic, și în tratamente, și în prognostic.

-Migraţia medicilor români a ajuns o problemă de ordin naţional?

-Dr. Ioanel Sinescu:-Am pierdut mai mult de 25.000 de medici în ultimii 15 ani, ceea ce înseamnă enorm. Și nu orice fel de medici, ci specialiști în specialități foarte elevate, cu muncă multă, cu perioade lungi de formare până să ajungi la performanțe deosebite. A înlocui un specialist în momentul de față înseamnă cel puțin 15 ani de formare. Plecarea colegilor noștri în străinătate a lăsat urme severe mai ales în spitalele județene.

-Ce soluţii vedeți pentru a opri exodul medicilor?

-Dr. Ioanel Sinescu:-Să găsim condiții ca cei care termină Medicina și sunt și foarte buni să nu mai fie tentați să plece, să aibă toate motivele profesionale de mulțumire aici. România trebuie să fie capabilă să le ofere ceea ce Uniunea Europeană oferă unui medic sau unui sistem medical. La nivel mediu, nu la nivelul cel mai înalt, pentru că România nu este Germania și nici nu poate deveni în următorii ani. Fără niciun fel de exagerare, salariile medicilor sunt o umilință.

-Salariile din sistemul public de sănătate au crescut cu 25%. Și plata gărzilor este făcută acum la un nivel rezonabil.

-Dr. Ioanel Sinescu: Schimbarea care se face acum este o orientare către ceva bun, doar că distanța pe care trebuie să o parcurgem până ajungem la un standard firesc este mult mai lungă. Și nu avem nevoie de licențe personale pentru că sunt sistemele occidentale care funcționează foarte bine și nu avem decât să ne inspirăm.

-Nu putem să luăm sistemul din Germania așa cum e el, pentru că tocmai ați spus că economia României nu este economia Germaniei...

-Dr. Ioanel Sinescu:Sigur că nu, dar îl putem îmbunătăți pe al nostru. Să ținem cont și că un cetățean german plătește la asigurările de sănătate de 10 ori mai mult decât un cetățean român, deși indicatorii de morbiditate și abordare diagnostică și terapeutică ai unui pacient în România sunt mai mari și mult mai complecși decât în Germania. Adică la 100.000de locuitori veți găsi mult mai mulți subiecți bolnavi în România decât în Germania. Și atunci, dacă facem comparație între ceea ce oferă sistemul medical pacienților din România și ceea ce oferă același sistem medical personalului medical din țară la rezultanta unui act medical ajungem la o discrepanță.

-Discrepanță între investiție și ceea ce rezultă?

-Dr. Ioanel Sinescu: Eficiența este extraordinară în România. Cu bani mult mai puțini se obține aproape egal, în unele zone aș spune chiar mai mult, față de media europană. Medicina este o profesie de sacrificiu. Dacă ți s-au terminat orele de program și vine un pacient nu închizi ușa. Medicina nu se poate face cu ceasul în mână.

-Ceea ce spuneți acum nu sună deloc concordant cu ceea ce se vorbește zilnic. E un paradox.

-Dr. Ioanel Sinescu: Da, și paradoxul rezultă din faptul că încă avem medici foarte buni în România. Și în afară de ei mai există și categoria medicilor dedicați, a personalului medical dedicat și a lucrului făcut extra-time. Nu se lucrează șapte sau opt ore, se lucrează 10 ore, 12 ore, 15 ore. Nu ai cum să pleci la ora 14:00, să lași bolnavul cu operația începută și să o continui mâine. Nimeni nu face asta în România. Pentru comparație, nimeni nu face muncă suplimentară în sistemul medical occidental.

-Răbdarea medicilor a ajuns la final. Sunt puțini, muncesc extrem de mult și sunt plătiți foarte prost, dar nu pot să nu vă întreb și despre ororile din spitalele din România - de la bacterii care au ucis oameni în spitale și până la medici care ar fi experimentat pe copii. Cum comentați ultimele scandaluri sonore din Sănătate?

-Dr. Ioanel Sinescu: Dimensiunea lor nu este atât de mare precum vrea să ne-o imprime cineva. Este un grad mare de subiectivism și o dorință de a discredita efectiv sistemul medical românesc.

-Cine ar avea interesul să facă asta?

-Dr. Ioanel Sinescu: Și sistemul de învățământ medical și sistemul medical românesc se doresc discreditate pentru că într-un fel sau altul unii ar avea de câștigat.

-Care ”unii”?

-Dr. Ioanel Sinescu: Cei din vestul Europei. Până și Turcia ar avea de câștigat dacă ar pleca o categorie de pacienți din România. Există o categorie de inși, niște intermediari să le spunem, care recrutează pacienți din România pe care îi trimit în Austria, de exemplu, și pentru care primesc un comision. Drama este că se vor întoarce în bună măsură nerezolvați.

-Vreți să spuneți că se manipulează și dezinformează voit opinia publică?

-Dr. Ioanel Sinescu: Și acei unii nu sunt puțini.

-Dar acei unii ocupă funcții inclusiv în Ministerului Sănătăţii, care ar trebui să apere personalul din sistem?

-Dr. Ioanel Sinescu: Mi-e tare teamă că da... neavând o evaluare corectă și o imagine clară și în același timp indubitabilă asupra valențelor sistemul medical din România. Fără îndoială că acest sistem are și probeleme, dar are și foarte multe lucruri bune pe care nimeni nu le recunoaște. Nu veți vedea nicăieri, în nicio țară europeană, justiție la televizor. Burnei nu este niciun doctor Mengele...

-Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei este un exemplu de discreditare?

-Dr. Ioanel Sinescu: -Ultimul caz și unul dintre cele mai răsunătoare. Burnei este un medic specialist foarte bun, care a făcut foarte multe lucruri bune în sistemul medical.Ce a mai rămas în picioare dintre acuzațiile care i s-au adus? Să spunem că a primit niște bani de la niște părinți ai unor copii pe care i-a operat, dar nu știm nici asta... Când l-am văzut, în 11 decembrie, în catușe și dus la spital cu poliția după el... nu m-am simțit bine. S-a spus că ar fi cumpărat șuruburi de la Obor și le-a pus în operație fix în oase... Știam că nu poate fi adevărat, este ceva exagerat.

-Cum v-ați simțit atunci când l-ați văzut încătușat?

-Dr. Ioanel Sinescu: Vulnerabil din toate punctele de vedere și neputincios total pentru că nu avem ce să fac. Vedeam niște neadevăruri rostogolindu-se extraordinar și dând o imagine apocaliptică pentru o situație pe care eu o știu având atâta experiență în sistemul nedical. O fi ceva adevărat, dar nu în măsura în care se prezintă. Poate că o să vă contrariez cu ceea ce o să vă spun acum, dar nici cu drama de la Colectiv lucrurile nu au stat chiar așa.

-Adică?

-Dr. Ioanel Sinescu: În situații similare, în SUA și Olanda, mortalitatea a fost de până la 80%. Nu există ars nicăieri în lume care să nu se infecteze. Pielea noastră, pe care o îngrijim cât se poate de igienic, are microbi pe ea, iar în condițiile în care această barieră nu mai e pentru că e arsă, automat se infectează.

-Vreți să spuneți că oriunde în lume ar fi fost internați răniţii în incendiul din Colectiv starea lor nu ar fi fost mult diferită? Și tot ar fi putut să-și piardă viața din cauza bacteriilor și infecțiilor intraspitalicești?

-Dr. Ioanel Sinescu: N-ar fi fost foarte mult diferită. Nu a fost doar arsură simplă, de tegument, a fost și inhalație de substanțe toxice, care au ars și pereții respiratorii. Din start astfel de subiecți au suferit niște leziuni cumplite - o dată arsura, pe diverse suprafețe ale corpului, la care s-au adăugat arsurile din căile respiratorii care au făcut ca unii dintre ei să fie intubați direct, pentru că nu mai puteau respira. În momentul în care pe arsură introduci sonda de respirație traheală, care este un corp străin, se exacerbează infecția. S-au cumulat leziunile date de arsurile de pe corp cu arsurile căilor respiratorii și prognosticul a fost unul nefavorabil. Și atunci s-au prăpădit unii dintre ei pentru că efectiv nu existau modalități să fie salvați pe nicăieri.

-Și totuși, e o realitate și că spitalele românești zac în mizerie. Oficial, 10.000 de români s-au infectat intr-un an într-unul din spitalele românești, însă neoficial numarul este de 10 ori mai mare. Intri cu o boală și te externezi cu trei.

-Dr. Ioanel Sinescu: Gândiți-vă la ceea ce înseamnă infrastructura sistemului medical în România .Existe spitale precum Colentina, de exemplu, care sunt construite acum 100 și ceva de ani, și care sunt încă funcționale. Oricât ai dori să ridici standardele de performanță în astfel de clădiri vechi, nu vrei vrei reuși. Nu găsiți în străinătate spitale care să funcționeze de mai multe de 60 de ani. Ele sunt dărâmate după această perioadă de timp. Se construiesc altele cu materiale noi, cu alte condiții și alte circuite în așa fel încât să fie adaptate zilelor noastre.

-Spitale în faliment, săli de operație inchise, medici descurajați, pacienți obligați să-și cumpere medicamente cumplit de scumpe. În România, sistemul sanitar e în colaps?

-Dr. Ioanel Sinescu: Sistemul de sănătate românesc este deficitar, dar este redresabil. Iar ceea ce văd eu acum, ceea ce se vorbește în programul de guvernare al celor care au ajuns în momentul de față responsabili de ceea ce se întâmplă în această țară, pe mine mă face optimist, în nădejdea că ceea ce este scris se va respecta.

-Niciodată nu s-a respectat 100% vreun program de guvernare ...

-Dr. Ioanel Sinescu: Nu sunt foarte optimist fără argumentație. Cred că am ajuns la un grad de saturație a tot ceea ce este greu, rău și intolerabil, încât practic mai toți românii așteaptă să vadă și binele.

-Adică credeți că singura direcție acum este în sus, pentru ca suntem la limita de jos?

-Dr. Ioanel Sinescu: Nu știu dacă suntem chiar la limita de jos, dar mi-ar placea să cred că nu se poate mai jos. Mi-ar plăcea să cred că am ajuns la o limită de la care ar trebui să urcăm. Am avut într-adevăr aceste cicluri pe care dvs. le-ați menționat – asteptările și promisiunile au fost mari la fiecare ciclu de patru ani, când au fost alegeri, și din păcate totul s-a rostogolit tot în sensul rău – dar răul nu poate să continue la infinit. Românii nu mai pot tolera și nu mai pot fi mințiți.

-Am tot votat după logica răului mai mic. Dar oricum am da-o , ”răul cel mai mic” tot rău rămâne.

-Dr. Ioanel Sinescu: Ne-am maturizat. Suntem capabili de o politică mai bună decât până acum. Este un alt început acum și cred că suntem pe direcția bună. Nădăjduiesc și că după unul – două cicluri electorale să avem continuitate. Fiecare ministru al Sănătății care vine se vede dator să nu ia în considerare nimic din ceea ce a fost făcut de predecesorul lui, să o ia de la zero. Noi suntem într-o spirală continuă, cu fiecare ciclu electoral punctul de plecare este tot mai jos. Avem nevoie de continuitate. Sănătatea și educația sunt o prioritate.

-De ce ați rămas în România?

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI