Evenimentul Zilei > International > Procuratura Generală a Rusiei verifică dacă recunoașterea independenței statelor baltice este LEGALĂ
Procuratura Generală a Rusiei verifică dacă recunoașterea independenței statelor baltice este LEGALĂ

Procuratura Generală a Rusiei verifică dacă recunoașterea independenței statelor baltice este LEGALĂ

Procuratura Generală a Rusiei a început ”verificarea legalității recunoașterii independenței republicilor baltice” de către Consiliul de Stat al URSS în 1991, informează Interfax.

Măsura vine după o solicitare făcută de unii membri ai Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus. 

”Din punct de vedere juridic, recunoașterea independenței statelor baltice este lipsită de valabilitate întrucât decizia a fost luată de un organism neconstituțional”, a declarat o sursă parlamentară rusă, citată de Interfax.

Sursa citată a mai precizat că un răspuns la această problemă va fi similar cu cel dat în cazul Crimeei și a adăugat că Procuratura Generală a Rusiei a calificat ca ilegală decizia luată în 1954, în perioada URSS, prin care peninsula de la Marea Neagră a fost atașată la Ucraina, conform B1 TV. 

În comunicatul Procuraturii cu privire la Crimeea, teritoriu anexat în martie anul trecut la Federația Rusă, se preciza că prezidiile Consiliilor Supreme ale RSFS Rusă și Uniunii Sovietice nu aveau prerogative de a lua decizii în legătură cu structura teritorială a republicilor ce formau URSS.

”Prin considerarea unor decizii cruciale ca fiind ilegale se poate merge prea departe, până la problema legalității creării URSS și a altor state. Trebuie să se țină cont nu numai de aspectul juridic, ci și de cel politic”, a mai declarat sursa citată.