Evenimentul Zilei > Monden > Procesiune fastuoasă în Egipt. 22 de mumii ale regilor din Antichitate au fost scoase pe străzi. VIDEO
Procesiune fastuoasă în Egipt. 22 de mumii ale regilor din Antichitate au fost scoase pe străzi. VIDEO

Procesiune fastuoasă în Egipt. 22 de mumii ale regilor din Antichitate au fost scoase pe străzi. VIDEO

22 de mumii ale unor regi egipteni au fost mutate, cu mare fast, în cadrul unei procesiuni desfășurate, sâmbătă, la Cairo.

22 de mumii ale unor regi şi regine din Egiptul antic au fost scoase la defilare, sâmbătă seara, pe străzile capitalei Cairo. În cadrul unui spectacol ce a marcat mutarea lor la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene (NMEC). Carele negre au fost împodobite cu motive aurii şi lumini ce aduceau aminte de vechile ambarcaţiuni funerare.

Cortegiu fastuos pe străzile orașului Cairo, mumiile au fost mutate

Cortegiul a pornit de la Piaţa Tahir şi Muzeul din Cairo, acolo unde mumiile se odihneau de peste 100 de ani. Piaţa a fost închisă circulaţiei, dar  şi pietonilor. De altfel, întregul traseu de şapte kilometri pe străzile capitalei Cairo până la NMEC, situat în sudul capitalei, a fost supus restricțiilor de circulație, conform Agerpres.

Sub salve de tun, carele au ajuns la noul muzeu, acolo unde au fost întâmpinate de preşedintele Abdel Fattah al-Sissi. În ordine cronologică, faraonul Seqenenre Taa (secolul al XVI-lea î.Hr.) din dinastia a XVII-a, numit „Curajosul”, a condus cortegiul, închis de Ramses al IX-lea (secolul al XII-lea î.Hr.) din a XX-a dinastie. Printre cele mai cunoscute mumii s-au numărat cele ale suveranilor Hatshepsut şi Ramses al II-lea.

Mumiile vor fi expuse publicului începând cu data de 8 aprilie

Procesiunea a plecat de la muzeul centenar, însoţită de un spectacol cu figuranţi în costume de faraon, care trase de cai, sub bătăile de tobă ale unei fanfare şi pe un fundal de muzică simfonică. Preşedintele al-Sissi a vizitat NMEC, însoţit de premierul Mostafa Madbouly şi de directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, pentru a trece în revistă o parte a colecţiilor.

„Cu profundă mândrie, mă bucur să-i întâmpin pe regii şi reginele Egiptului după călătoria lor”, a scris al-Sissi pe contul de Twitter. NMEC, care ocupă o vastă clădire modernă, este programat să-şi deschidă porţile pentru public la 4 aprilie. Dar mumiile vor fi expuse publicului abia după 8 aprilie.