Evenimentul Zilei > Actualitate > Principiul parităţii USL, pe apa sâmbetei: Antonescu dă două CJ-uri pentru candidatura la CJ Buzău
Principiul parităţii USL, pe apa sâmbetei: Antonescu dă două CJ-uri pentru candidatura la CJ Buzău

Principiul parităţii USL, pe apa sâmbetei: Antonescu dă două CJ-uri pentru candidatura la CJ Buzău

Luptele pentru listele de candidaţi la locale din interiorul USL sunt pe punctul de a sacrifica pe altarul intereselor baronilor locali principiul parităţii pe liste comune atât de des fluturat de cei doi co-preşedinţi ai acestei alianţe. Presat de oamenii săi din teritoriu, liderul PNL Crin Antonescu a strâns din dinţi şi i-a transmis partenerului social-democrat Victor Ponta că este gata să ofere două candidaturi la consilii judeţene pentru locul de candidat la CJ Buzău. În faţa acestei oferte, Ponta, împreună cu membri Comitetului Executiv Natţional al PSD au decis să-l sacrifice pe Victor Mocanu, pretendentul la fotoliul CJ Buzău. Pe de altă parte, nici candidaţii la primăriile reşedinţă de judeţ nu mai sunt împărţite în mod egal între PSD şi PNL. PSD vad esemna 21, iar liberali 19.

PNL nu se mai agaţă de principiul parităţii. Cu mai multe candidaturi fără sorţi de izbândă la consilii judeţene din zone dominate de PDL sau UDMR, liberalii au făcut din obţinerea preşedinţiei CJ Buzău una din ţintele lor principale, pe care ar dori s- o adauge la cele cinci deja controlate în prezent.

Antonescu i-a transmis lui Ponta că este dispus să dea la schimb două candidaturi la şefia Consiliilor Judeţene pentru cea de şef peste CJ Buzău, susţin surse convergente din PSD şi PNL.
Bucuros, Ponta s-a folosit de oferta liberală pentru a închide gura buzoianului Victor Mocanu şi a partizanilor acestuia, care nu se dădeau deloc la o parte pentru a face loc pretenţiilor liberale. Votul din cadrul CExN a fost fără echivoc pentru Mocanu, Boşcodeală &Co.: PSD a renunţat la pretenţiile CJ Buzău, doar cinci social-democraţi preferînd să se abţină,  singurul vor împotrivă aparţinând liderului filialei, Constantin Boşcodeală.

Trocul prevede că PSD ar urma să aibă candidaţi la CJ Arad şi Timişoara, iniţial reclamate de PNL, pe lângă cele 15 controlate deja în prezent de către social-democraţi. Alţi candidaţi social-democraţi la CJ ar urma să fie lansaţi pentru Dâmboviţa, Bistriţa-Năsăud, Mehedinţi, Sibiu, Suceava şi Tulcea.

Această cedare liberală aruncă însă pe apa sâmbetei principiul parităţii candidaturilor. PSD va avea candidaţi pentru Consilii Judeţene ăn 22 judeţe, iar PNl numai în 19.

Astfel, în varianta în care PSD va păstra Buzăul, va desemna candidaţi în 21 de judeţe. Dacă va ceda Buzăul, va desemna candidaţi în 22 de judeţe, iar ACD în doar 19. Iniţial, membrii USl conveniseră că PSD va desemna candidaţii în 21 de Consilii Judeţene, iar ACD în 20.
Cum se împart candidaţii la primării

PSD va desemna candidaţi în următoarele municipii: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Focşani, Brăila, Constanţa, Slobozia, Ploieşti, Alexandria, Piteşti, Craiova, Slatina, Drobeta Turnu Severin, Târgu-Jiu, Reşiţa, Bistriţa, Târgu-Mureş, Satu Mare, Harghita şi Braşov. ACD va desemna candidaţii la primăriile Suceava, Neamţ, Bacău, Galaţi, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu, Târgovişte, Râmnicu-Vâlcea, Timişoara, Deva, Covasna, Sibiu, Alba, Cluj, Arad, Oradea, Zalău, Baia Mare. Dintre acestea, PC vor reveni Târgovişte, Deva, Arad, Sibiu şi Piatra Neamţ.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: