Remiza obţinută, săptămâna trecută, de obscura naţională a Timorului de Est în compania colegilor de suferinţă din Cambodgia, scor 2-2, a însemnat sfârşitul unei serii incredibile de înfrângeri pentru echipa din micul stat din Arhipelagul Indonezian.

"A fost primul nostru meci în care nu am pierdut, suntem foarte mândri", a spus antrenorul ultimei clasate în clasamentul FIFA, Pedro Almeida, de profesie mecanic de motociclete în capitala ţării Dili.

Deşi nu este surprins de faptul că echipa pe care o antrenează nu a câştigat niciodată un meci, Almeida crede că este loc de mai bine pentru fotbaliştii lipsiţi de experienţă din Timorl Est. "Nu suntem mulţumiţi de poziţia pe care ne aflăm, cred că putem să ne îmbunătăţim jocul", a spus Almeida pentru Reuters.

Deşi săraca naţiune asiatică a primit ajutoare finaciare şi investiţiile în ţară s-au înmulţit după obţinerea independenţei, în 2002, banii nu ajung la sport. Puţinele terenuri de fotbal ale ţării sunt aproape impracticabile iar oficialii federaţiei spun că le este foarte greu să găsească parteneri pentru partide amicale. Soldaţii, pieţarii şi docherii care alcătuiesc echipa naţională a Timorului de Est nu primesc bani de la federaţie pentru eforturile lor în competiţiile internaţionale.

"Nu reuşim să suţinem financiar echipa şi cu greu avem iarbă pe teren", a spus antrenorul naţionalei, care a schimbat nu mai puţin de 12 jucători în ultima lună. "Echipa se schimbă constant pentru că jucătorii au familii şi nu îşi pot permite să lipsească de la serviciu. La 21 sau 22 de ani, trebuie să renunţe la fotbal."

În urmă cu un an, echipa Timorului de Est a fost la doar câteva minute de un rezultat de egalitate în compania Hong Kongului, însă un autogol stupid a privat-o de un punct chiar la debutul campaniei de calificare la Campionatul Mondial din 2010.

Jucătorii Timorului de Est au trecut, săptămâna trecută, pe lângă un succes istoric, cambodgienii reuşind să egaleze cu 10 minute înainte de final.