Evenimentul Zilei > International > Primul EFECT după BREXIT. Marea Britanie, facilități INTERZISE la un TERITORIU
Primul EFECT după BREXIT. Marea Britanie, facilități INTERZISE la un TERITORIU

Primul EFECT după BREXIT. Marea Britanie, facilități INTERZISE la un TERITORIU

A apărut și primul conflict vizibil între o țară membră UE și Marea Britanie, țară care a declanșat Brexit-ul. Măsura luată împotriva britanicilor a fost anunțată chiar de președintele Consiliului European.

Prima măsură luată împotriva Marii Britanii a fost anunțată de Donald Tusk. După Brexit, “niciun acord între UE şi Marea Britanie nu va putea fi aplicat teritoriului Gibraltarului fără un acord între Regatul Spaniei şi Regatul Unit”, se spune în acest text prezentat vineri în La Valletta de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. 

Gibraltarul a fost cedat Londrei de Spania în 1713 şi enclava britanică, ce numără 32.000 de locuitori pe numai 7 km pătraţi, se va pomeni exclusă din UE după ce plecarea Regatului Unit va deveni efectivă. 

Circa 52% dintre britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii din UE la referendumul din iunie 2016, însă 96% dintre alegătorii din Gibraltar au votat pentru a rămâne în UE. 

Madridul i-a propus în mod oficial, în octombrie, Marii Britanii o suveranitate împărţită, care 'i-ar permite Gibraltarului să rămână în UE' după ieşirea britanicilor. Această ofertă a fost deja respinsă în cadrul unui referendum, în 2002. 

Gibraltarul depinde de Spania pentru aprovizionarea sa. Înfloritoarea sa economie, specializată în servicii financiare şi jocuri online, este profitabilă şi pentru Spania, în condiţiile în care foloseşte circa 10.000 de lucrători transfrontalieri.