Evenimentul Zilei > Justitie > Scandalul pe eoliene: Primarul din Cogealac, suspendat
Scandalul pe eoliene: Primarul din Cogealac, suspendat

Scandalul pe eoliene: Primarul din Cogealac, suspendat

După ce au fost reţinuţi pentru 24 de ore, judecătorii au decis, azi-noapte, ca edilul din comuna constănţeană Cogealac, Cati Hristu, şi alţi cinci localnici, să fie arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în urma scandalului cu împuşcături cu reprezentanţii fimei de pază angajată de CEZ România. Astăzi, primarul Cati Hristu a fost suspendat din funcţie printr-un ordin al prefectului de Constanţa, Claudiu Palaz.

Claudiu Palaz a declarat pentru EVZ că decizia de suspendare a fost luată conform legii 215, art. 71, şi rămâne valabilă până la încetarea mandatului de arestare a edilului din Cogealac.
Comuna Cogealac a rămas astfel conducere, după ce viceprimarul Mihai Dore este internat în spital cu plăgi împuşcate. În plus, consiliul local nu mai funcţionează de trei luni din cauza disputelor dintre consilierii PSD şi PNŢCD, izolvarea lui urmand să fie decisă în instanţă.  Administraţia locală va fi probabil coordonată de secretarul primăriei Cogealac.
Alte trei persoane, printre care şi viceprimarul comunei, Mihai Dore, sunt cercetate în libertate.
„Parchetul a forţat această cauză”
Zeci de localnici din Cogealac s-au adunat noaptea trecută în faţa Judecătoriei Constanţa în aşteptarea verdictului. Audierile au durat peste 6 ore, timp în care inculpaţii şi-au susţinut nevinovăţia. Aurelian Pavelescu, avocatul primarului Cati Hristu, a recuzat complexul de judecată şi a invocat câteva excepţii, nemulţumiţi că judecătorii ar fi tras concluzii pripite.
„Parchetul a forţat această cauză transformând victimele, împuşcate în afara perimetrului, în agresori, fără a pomeni vreun cuvânt despre firma de pază care a folosit de la trei metri puşti cu bile şi au tras la comandă fără ca gardul să fie violat. Prin urmare s-a vrut în mod premeditat provocarea oamenilor", a declarat Aurelian Pavelescu.
După audieri, cei şase incuplaţi, primarul Cati Hristu şi localnicii Mitică Lenu, Florin Barbu, Pavel Copielescu, Dan Cornea și Ilie Coman au aşteptat optimişti în mijlocul familiilor, aproape o oră, pronunţarea instanţei. Printre ei erau şi cele două victime cu plăgi împuşcate la membrele inferioare, căpătate în urma scandalului de luni. Toţi cei şase au primit însă mandate de arestare pentru 29 de zile.
Potrivit procurorilor constănţeni, edilul comunei Cogealac şi susţinătorii săi sunt cercetaţi pentru pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, iar faţă de Cati Hristu şi pentru săvârşirea infracţiunii de instigare publică şi apologia infracţiunilor.
Decizia de arestare preventivă nu e definitivă
Avocatul Mihai Valeriu a declarat la ieşirea din sală că apărarea a făcut imediat recurs împotriva măsurii de arestare preventivă. Recursul urmează să fie judecat mâine sau cel târziu luni. El a precizat că judecătorii nu i-au dat motivarea pentru arestarea preventivă.
În dosarul eolienelor au fost audiate peste o sută de persoane din Cogealac, care au intrat în atenţia Poliţiei după revolta de luni. Aurelian Pavelescu, avocatul primarului, susţine că edilul şi cei 5 consăteni sunt victime colaterale într-un război care nu este al lor.
Aurelian Pavelescu: "Miza, o afacere de 3,6 miliarde de euro"
"Miza este de fapt cea mai mare afacere cu energie verde din lume în acest moment în valoare de 3,6 miliarde de euro. Companiile interesate sunt din Cehia şi Spania aşa că scandalul a depăşit graniţele ţării şi ambasadele celor două ţări poartă informări reciproce despre situaţia creată în România. De aceea avocaţii vor cere ca parchetul general să preia cauza la Bucureşti pentru că este o problemă de siguranţă naţională şi mai ales că "influenţele locale sunt evidente şi clare", a spus Pavelescu.
În calitate de preşedinte PNŢCD al României, Aurelian Pavelescu a declarat că au fost semnale şi solicitări făcute pe linie politică. Potrivit avocatului, fotul lider al PNŢCD Marian Miluţ a fost contactat în mai multe rânduri de Emil Boc şi ministrul Vasile Blaga pentru a-i cere primarului din Cogealac să facă demersuri în favoarea companiei cehe CEZ. Biroul permanent naţional şi cel judeţean al partidului au stabilit în şedinţă că nu se vor face nici un fel de intervenţii.
"Zeci de persoane din conducerea PNŢCD cunosc aceste detalii care acum au devenit publice", a mai spus Aurelian Pavelescu.
Referendum la Cogealac
Şase persoane implicate în scandalul din localitatea constănţeană Cogealac, între care şi primarul comunei, Hristu Cati, au fost reţinute, marţi seară, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa.
Cinci persoane au fost rănite, luni, în localitatea constănţeană Cogealac, fiind împuşcate cu gloanţe de cauciuc, în urma unui conflict între primar şi angajaţii unei firme de pază a societăţii care construieşte un parc eolian în zonă.
Firma Eolica Dobrogea, concurentul grupului CEZ de la Cogealac, doreşte ca populaţia să îşi exprime părea cu privire la modul în care va fi utilizat potenţialul energetic al zonei, printr-un referendum.