Totul în prezenţa primvicepreşedintelui PNL, Ludovic Orban, care a vrut să se asigure că cei vizaţi nu vor bate palma cu democrat-liberalii.

Agitaţia de la Vaslui a fost provocată de plecarea din partid, cu destinaţia PDL, a fostului şef al organizaţiei locale, deputatul Dan Marian. Semnarea apelului s-a produs joi seară, după ce, în seara precedentă, Dan Marian a avut o întâlnire cu o parte dintre primarii şi viceprimarii liberali din judeţ la un restaurant din zona Bârladului.

Cum se pierd alegerile la ţară

Cazul de la Vaslui nu este unul izolat, liderii PNL afirmând că, şi în alte judeţe, primari ai partidului au fost contactaţi de reprezentanţi ai PDL sau PSD pentru a face „blat” cu formaţiunile aflate la putere.

Legea pedepeşte traseismul politic al primarilor cu pierderea mandatului. Din acest motiv, metodele folosite, mai ales în zona rurală, merg în altă direcţie decât înscrierea oficială în PSD sau PDL. „Primarilor contactaţi, li s-a cerut, în general, să nu tragă pentru partid în campanie pentru eu roparlamentare şi, în schimb, vor primi bani de la buget”, afirmă lideri ai PNL.

Liberalii sunt nemulţumiţi pentru că au descoperit că există comune unde au primari, dar partidul a luat sub 10% la euroalegeri.

Precedentul „Pinalti”

Nu ar fi pentru prima dată când unii dintre edili lucrează pentru alt partid decât cel din care fac parte oficial. Primarul din Piatra- Neamţ, Gheorghe Ştefan „Pinalti”, a fost un veritabil deschizător de drumuri. În timp ce era primar PNL, el era cu sufletul alături de PDL şi chiar a participat la câteva şedinţe ale conducerii centrale ale democrat-liberalilor.