Primăria Piteşti şi-a falimentat singură CET-ul

Primăria Piteşti şi-a falimentat singură CET-ul

Deputatul Iulian Iancu a promovat o lege care a permis preluarea ilegală a regiilor de termoficare din opt oraşe din ţară.

Deşi guvernul nu a renunţat încă la subvenţiile pentru energia termică, mai multe oraşe din ţară au început să aibă probleme cu apa caldă. Un exemplu elocvent este cel de la Iaşi, unde s-a trecut la spălatul la lighean pentru că CET-ul este în faliment şi a fost executat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

La Piteşti, situaţia este similară, numai că primăria a găsit o soluţie originală să iasă din impas: a lăsat SC Termoficare 2000 SA, societatea care încălzea casele piteştenilor, să intre în faliment şi a înfiinţat un serviciu public de termoficare. În acest fel, furnizorii au rămas cu buza umflată, iar primaria foloseşte fără nicio grijă bunurile societăţii falimentare.

Manevra edililor piteşteni e remarcabilă, având în vedere că SC Termoficare 2000 SA este o societate care are ca unic acţionar Consiliul Local Piteşti. Aceasta în condiţiile în care Legea 31/1990 prevede clar că orice societate pe acţiuni trebuie să aibă minimum doi acţionari (art. 10, al. 3) şi cinci membri fondatori.

Cert este că de termoficarea municipiului s-a ocupat tot consiliul local deşi, prin ordonanţa de urgenţă a guvernului, legislativul obliga Consiliul Local Piteşti să treacă acest lucru în sarcina unei societăţi comerciale.

"Noi aveam deja o societate care se ocupa de termoficare (SC Termoficare 2000 SA - n.r.) când guvernul a dat acea ordonanţă şi, drept urmare, am trecut bunurile care erau ale consiliului local în administrarea ei", a declarat pentru "Evenimentul zilei" secretarul Primăriei Piteşti, Iosiv Cerbureanu.

Oficialul piteştean susţine, totodată, că centralele electrice de termoficare (CET-urile) nu au fost trecute niciodată în propietatea SC Termoficare 2000 SA, aşa cum prevede ordonanţa. Cu toate acestea, CET-urile (CET Piteşti Sud 1, CET Piteşti Sud 2, CET Piteşti Gavana), terenurile şi clădirile aferente au figurat în activele SC Termoficare 2000 SA.

"Am plătit pentru ele taxe şi impozite ca orice societate", ne-a confirmat şi fostul director general al societăţii, Iulian Richiţeanu.

Centrale vândute la fier vechi

Această confuzie a generat probleme celor care au de recuperat datoriile de la Termoficare 2000, după intrarea acesteia în faliment, în 2009. Primăria s-a spălat pe mâini şi susţine că nu mai are datorii, dar dispune după bunul plac de bunurile societăţii pe care le-a trecut, prin hotărâre de consiliu local, în administrarea nou-înfiinţatului Serviciu Public Local de Termoficare (SPLT). Astfel, CET-urile şi bunurile aferente au dispărut din actele societăţii falimentare printr-o decizie a autorităţilor locale.

Acum, SC Termoficare 2000 are un dosar de faliment uimitor. Societatea a acumulat datorii de peste 300 de milioane de lei, în special la furnizorii de gaze, şi mai are de încasat 23 de milioane de lei. Din recuperări s-au plătit salarii compensatorii către 874 de foşti angajaţi, în frunte cu directorul general şi soţia acestuia, care era şef de serviciu.

Mai grav este că de la preluarea CET-urilor de către primărie, situaţia acestora nu s-a îmbunătăţit. Ba, dimpotrivă, una dintre centrale, CET 2 Sud, a ajuns într-o stare de degradare avansată şi a fost vândută pentru fier vechi cu 1,7 milioane de euro, în decembrie 2006. În plus, terenul aferent centralei a fost ipotecat.

"Am scos centrala la licitaţie pentru că era o ruină şi am vândut-o la o societate de colectare a fierului vechi, iar banii au ajuns în bugetul primăriei", ne-a explicat secretarul Cerbureanu. Strania coincidenţă face că în faţa primăriei a fost construită o grandioasă fântână cântătoare, care a costat circa un milion de euro.

Primarul: "ANRE este de vină"

Edilul piteştenilor, primarul Tudor Pendiuc, aruncă pisica în ograda Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei Electrice (ANRE). "Noi cumpăram gazul la un anumit preţ impus de furnizor, iar cei de la ANRE ne impuneau să distribuim căldura la un preţ mic, care nu acoperea cheltuielile. Această diferenţă a condus la acumularea datoriilor către furnizori şi, implicit, la falimentul SC Termoficare 2000 SA", ne-a declarat primarul.

Acesta a adăugat că a fost nevoit să înfiinţeze SPLT (care a şi preluat atribuţiile Termoficare SA) ca să prevină o revoltă socială atunci când s-a închis societatea de termoficare şi, odată cu ea, caldura şi apa caldă.

"Furnizorul de gaze şi încă o societate au cerut falimentul societăţii de termoficare. Se acumulaseră datorii deoarece diferenţa dintre preţul real şi cel impus era de 30 la sută, iar subvenţiile - de 10 la sută", a adăugat, la rândul lui, secretarul Cerbureanu.

O hotărâre de guvern ilegală

Oficialii din Piteşti au profitat de o eroare legislativă oficializată prin HG 104/2002 pentru a pune mâna pe bunurile Termoelectrica. Concret, aceasta prevedea trecerea fără plată a CET-urilor "din domeniul privat al statului şi din patrimoniul SC Termoelectrica SA în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale". Era vorba despre opt oraşe: Piteşti, Iaşi, Braşov, Bacău, Oradea, Suceava, Timişoara şi Oneşti.

Consiliul Local Piteşti s-a conformat imediat şi a dispus trecerea bunurilor (CET-uri şi terenuri aferente) în proprietatea publică şi privată a municipiului Piteşti. Această hotărâre de guvern încalcă Legea 213/1998 privind proprietatea publică, menţionând clar că trecerea bunurilor unei societăţi comerciale la care statul este acţionar se face doar cu plată sau prin expropriere.

Unul dintre artizanii acestei iniţiative legislative este deputatul PSD Iulian Iancu, cel care a semnat-o în calitate de secretar de stat. OUG 78/2002 a corectat, într-o oarecare măsură, această eroare, şi obliga consiliile locale să treacă CET-urile în patrimoniul unor societăţi de sine stătătoare. "Am fost obligaţi de cei de la ANRE să distribuim căldura la un preţ mult mai mic. Acesta a fost motivul real al falimentării." TUDOR PENDIUC, primar Piteşti

HOTĂRÂRE

Legea "Iancu" a fost un eşec total

Iulian Iancu, actualmente deputat şi preşedinte al Comisiei de Industrie a Camerei Deputaţilor a recunoscut că HG nr. 104/2002 a conţinut mai multe erori şi, de aceea, a fost modificată printr-o ordonanţă de urgenţă.

Legiferată de parlament, noua hotărâre a stabilit că centralele termice şi electrice, inclusiv Sucursala Electrocentrale Piteşti, trebuiau înregistrate ca societăţi comerciale la Registrul Comerţului cu un patrimoniu propriu aparţinând proprietaţii private.

Deşi îndreptată, Legea "Iancu" a produs urmări grave. Acestea vor fi resimţite din plin de locuitorii din Piteşti.

Ne puteți urmări și pe Google News