Social-democratul Nicolae Birău are 46 de ani și este la al doilea mandat de primar al comunei timișene Variaș. Comuna are 6.800 de locuitori, iar la ultimele alegeri 86% din persoanele cu drept de vot l-au ales primar. A decis să facă politică acum 17 ani, a intrat în PSD, și, până toamna trecută, nu s-a gândit niciodată să plece în alt partid.

 

Ponta e mai atractiv decât Dobra

 

Simplificând, din 2002 Nicolae Birău este membru PSD cu adeziunea semnată. Iar din septembrie 2018 e membru PRO România, tot cu adeziunea semnată. Mai mult, a primit și unica funcție de conducere existentă. Altfel spus, el este coordonatorul filialei Timiș a partidului PRO România, dar în continuare e și membru PSD. Nu a demisionat din partid pentru că și-ar pierde funcția de primar, conform legii. Și nu vrea asta sub nicio formă. O spune răspicat. „Nu cred că în momentul acesta eu sunt dator partidului cât îmi e PSD dator mie. Nu am demisionat din partid pentru că nu ar fi corect ca eu să pierd mandatul de primar al comunei. Când am început eu să fac politică în Variaș, nu era nici măcar un singur consilier local PSD acolo. Iar datorită mie am ajuns să câștigăm primăria, două mandate la rând. Am mai explicat punctul meu de vedere și conducerii județene PSD, nu are decât Biroul Județean să îmi retragă sprijinul, eu nu demisionez”, a declarat pentru EVZ Nicolae Birău. De asemenea, recunoaște că a plecat la PRO România ca să îl urmeze pe lider. „Eu am o relație specială cu Ponta. În campania prezidențială la Variaș a fost singurul loc unde a venit, în Timiș, în campanie”, a mai explicat edilul. Totodată susține că a fost decis să părăsească PSD Timiș pentru că era de mai mult timp „nemulțumit de modul de lucru al organizației județene”. Altfel spus nu a plecat de oftică față de Dragnea, de care se plâng mai toți disidenții, ci față de Dobra, șeful interimar al PSD Timiș. „Dragnea a făcut ca un partid să lucreze pentru un singur om. În Timiș se încearcă același lucru”, a explicat edilul din Variaș.

 

Demisie așteptată, nu forțată

 

Președintele interimar al PSD Timiș, Călin Dobra, care este și președintele Consiliului Județean Timiș, spune că așteaptă ca edilul comunei Variaș să își depună demisia. „Partidul i-a comunicat clar ce așteptări sunt. Unui om serios, care a câștigat alegerile sub sigla PSD, e normal să-i ceri să își dea demisia dacă a trecut la alt partid. Noi așteptăm să își depună demisia, ceea ce, în cazul dumnealui, ar trebui să fie ceva normal”, a declarat pentru EVZ Călin Dobra. Având în vedere că Nicolae Birău refuză să facă acest gest, așa cum a și declarat ziarului nostru, am întrebat ce va urma. „Dacă nu își depune demisia, vom analiza situația în Biroul Permanent al PSD Timiș”, a conchis Dobra, fără să menționeze cât timp se va mai aștepta pentru ca primarul Nicolae Birău să părăsească efectiv partidul.