Ca urmare a anunţului OMS, ministrul român al Sănătăţii, Ion Bazac, a precizat, într-o conferinţă de presă, că, din această toamnă, vor fi administrate câte două tipuri de vaccin, unul pentru gripa sezonieră, iar cel de-l doilea pentru virusul noii gripe, AH1N1.

Dând curs sfaturilor OMS, România va produce, începând cu sfârşitul lunii iulie, vaccinul pentru gripa sezonieră, iar, potrivit declaraţiei lui Bazac, se va trece şi la producerea vaccinului pentru noul tip de gripă, de îndată ce va fi stabilită formula acestuia.

Până acum se cunoaşte că vaccinul pentru AH1N1 va avea trei tulpini şi că, cel mai probabil, va fi necesară administrarea lui în două doze, la interval de o lună.

"Sunt şapte ţări printre care şi România care au autorizaţie de la OMS pentru producerea noului tip de vaccin după ce tulpina va fi izolată. Nu au fost izolate încă tulpinele acestui virus, se mai fac încă cercetări. Specialiştii declară că trebuie să fim conştienţi de faptul că ne confruntăm cu un virus nou în cazul căruia se mai fac încă cercetări şi, ca urmare, autorităţile pot lua anumite decizii care pot fi schimbate pe măsură ce apar informaţii noi", a mai spus Ion Bazac.

Apel la calm

Anunţul din această seară al OMS a fost mai mult unul cu caracter informativ şi statistic. Directoarea Margaret Chan a făcut apel la calm, subliniind că nu recomandă închiderea graniţelor sau interzicerea călătoriilor.

Potrivit lui Chan, în întreaga lume au fost confirmate aproape 30 de mii de cazuri de gripă porcină, din care 1.224 în ultimele 24 de ore. iar răspândirea virusului este una invariabilă, fapt care a impus ridicarea gradului de risc pandemic de la 5 la 6.

În plus, există şi pericolul ca acest virus să se schimbe cu rapiditate, astfel că, dacă la început el poate avea o severitate moderată, ea poate creşte de la o ţară la alta, a anunţat directoarea OMS.

Chan a adăugat că virusul afectează mai ales tinerii, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la persoane cu vârste sub 25 de ani. Însă, decesele au survenit cu precădere la adulţii cu vârste cuprinse între 35 şi 50 de ani.

Noul virus gripal AH1N1 a ucis 140 de oameni din întreaga lume. În România au fost depistate, până acum, 11 de persoane infectate cu gripă porcină.