"Prioritatea pe linia reformelor se menţine şi în 2012, voi continua să fiu un partener activ al Guvernului în ceea ce priveşte adoptarea măsurilor la care ne-am angajat prin acordurile cu FMI, BM şi UE", a declarat Traian Băsescu, la întâlnirea anuală de la Cotroceni cu ambasadorii acreditaţi în România.
Reorganizarea administrativă, dacă permit condițiile politice
În context, președintele a subliniat că va fi definitivată noua lege a Sănătăţii şi va continua reforma companiilor de stat.

"Avem în vedere o eventuală reorganizare administrativă a ţării, dacă vor permite condiţiile politice. Toate aceste reforme reprezintă un puternic semnal de stabilitate dat pieţelor", a mai spus şeful statului.
Liberalizarea accesului muncitorilor români pe piața europeană 

Preşedintele a mai spus că România va continua să promoveze obiectivul de liberalizare totală a accesului lucrătorilor români pe piaţa europeană a forţei de muncă.

"Considerăm ca fiind pe deplin nejustificate deciziile de menţinere a restricţiilor privind accesul cetăţenilor români în piaţa muncii a nouă state membre .România va continua să promoveze obiectivul de liberalizare totală a accesului lucrătorilor români pe piaţa europeană a forţei de muncă", a spus șeful statului.

El a subliniat că restricţiile faţă de muncitorii români sunt nejustificate, atâta vreme cât evaluările periodice au arătat că nu ar exista un impact negativ dacă s-ar liberaliza accesul cetăţenilor români pe piaţa europeană a forţei de muncă.
Șeful statului a mulțumit guvernului italian pentru ridicarea restricțiilor pe piața muncii pentru români.


Admiterea în spațiul Schengen

Șeful statului a atins și subiectul Schengen, declarându-se surprins că decizia de aderare a României şi Bulgariei  este blocată în continuare, deşi sunt îndeplinite toate condiţiile.

"În ceea ce priveşte extinderea zonei Schengen suntem surprinşi de faptul că după ce am ridicat problema de două ori în Consiliile europene consecutive, în octombrie şi decembrie, decizia privind aderarea României şi Bulgariei este în continuare blocată, deşi situaţia este clară. Toate condiţiile sunt îndeplinite pentru o decizie favorabilă a Consiliului", a spus președintele, precizând că așteaptă un raport pozitiv pe MCV în februarie.

"Aşteptăm propunerile concrete ale Comisiei cu privire la perspectivele acestui mecanism, plecând de la premisa că evaluarea pe raportul din luna februarie va fi unul pozitiv, care să sublinieze progresele făcute de România", a arătat şeful statului.
Relația cu Rusia

Șeful statului a vorbit și despre relația României cu Rusia şi a subliniat că în acest an un loc special va ocupa relația  cu China."Aşa cum am arătat în repetate rânduri, România doreşte să consolideze dialogul cu Rusia, pentru valorificarea raportului de cooperare pe baze pragmatice şi cuprinzătoare, în spiritul unui dialog deschis şi european, care să ţină cont atât de profilul internaţional, cât şi de interesele fiecărui stat", a declarat Băsescu.