Evenimentul Zilei > Politica > Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene: I-am spus foarte clar lui Tăriceanu că nu o poate ataca pe şefa instanţei supreme
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene: I-am spus foarte clar lui Tăriceanu că nu o poate ataca pe şefa instanţei supreme

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene: I-am spus foarte clar lui Tăriceanu că nu o poate ataca pe şefa instanţei supreme

Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a declarat, astăzi, în Comisia LIBE a PE, că i-a spus "foarte clar" lui Călin Popescu-Tăriceanu că nu are voie să îl atace pe şeful ICCJ.

"I-am spus foarte clar preşedintelui Senatului: cred că într-un stat de drept nu ai voie să-l ataci pe preşedintele celei mai înalte curţi de justiţie a ţării. Aşa ceva nu se face. Dar el a făcut asta. Şi i-am spus în faţă că nu faci aşa ceva", le-a spus , prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, membrilor Comisiei LIBE a Parlamentului European, care au discutat situația României.

"Nu-mi place că în prezent este o confruntare deschisă între două puteri ale statului, Parlament şi sistemul judiciar, care se critică reciproc în public, în media. Asta nu e bine pentru niciuna dintre ele şi sper că toată lumea înţelege acest lucru în România", a afirmat Timmermans, potrivit mediafax.ro.

Oficialul european a mai spus că CE nu critică statele membre, ci pe politicienii acestora.

"Noi nu criticăm ţări, criticăm politicieni. Ştiţi, ţările înseamnă mult mai mult decât nişte politicieni. Din fericire", a punctat Timmermans.

Referitor la imunitate, Frans Timmermans a explicat că în fiecare ţară există o legislaţie privind imunitatea, dar "în aproape toate parlamentele din lume are legătură cu activităţile derulate în calitate de parlamentar". Totodată, el a reiterat faptul că deciziile privind ridicarea imunităţii trebuie să se bazeze pe aceleaşi criterii.

În 28 mai, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a fi făcute verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afectarea autorităţii puterii judecătoreşti şi decredibilizarea sistemului judiciar, după ce Călin Popescu Tăriceanu a cerut demiterea Liviei Stanciu şi a Laurei Kovesi.

Sesizarea Inspecţiei Judiciare (IJ) a fost făcută după ce Călin Popescu Tăriceanu, alături de mai mulţi colegi din PLR, i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere "să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn, pe Livia Stanciu şi Laura-Codruţa Kovesi". Tăriceanu a iniţiat acest demers în urma "evenimentului care a avut loc pe 21 mai, când Curtea de Apel Bucureşti a stabilit definitiv nevinovăţia cetăţeanului Mariana Rarinca, care a petrecut mai mult de şase luni în arest preventiv, pentru o faptă pe care nu a comis-o şi pentru care nu au existat niciodată probe".

Luni, membrii CSM au constatat că declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu, care cerea demiterea Liviei Stanciu şi a Codruţei Kovesi pentru cazul Marianei Rarinca, au deformat realităţile de fapt şi au avut impact negativ asupra credibilităţii sistemul judiciar, afectând independenţa acestuia.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, luni, că "demersurile instituţionale promovate de către reprezentanţi ai Senatului României, în 25 mai a.c., respectiv declaraţiile cuprinse în scrisoarea adresată domnului Klaus Iohannis, preşedintele României, în contextul pronunţării deciziei definitive de achitare a doamnei Mariana Rarinca, preluate de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său", transmitea CSM.

CSM preciza că prin solicitarea adresată lui Klaus Iohannis, de a dispune înlăturarea, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă Livia Stanciu şi Laura Codruţa Kovesi şi de a iniţia declanşarea unei anchete disciplinare împotriva acestora, senatorii au ignorat principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat, acreditând ideea că preşedintele României poate dispune excluderea din profesie a unor magistraţi.