Prigoana fumatorilor

Prigoana fumatorilor

Fumatorii au ajuns sa fie urmariti - pentru a fi sanctionati - si in propria casa, in curte sau in masina.

Serviciul de protectie publica al primariei din Gwynedd, Tara Galilor, investigheaza reclamatia unei pensionare care pretinde ca este deranjata de fumul de tigara al vecinilor din casa de peste drum. "In acest caz, in care fumul dintr-o locuinta afecteaza vecinii, avem obligatia statutara sa investigam", a comunicat consiliul local.

Familia vizata de plangere are pareri impartite. Sotul spune ca i se pare a fi "o gluma", in timp ce sotia sa a declarat ca se va lasa de fumat daca intr-adevar asa stau lucrurile.

Peste Ocean, cea mai dura reglementare antifumat exista in localitatea Belmont, de langa San Francisco, unde nu se mai poate fuma nici in locuintele personale, cu exceptia caselor "izolate", in care locuieste o singura familie. Proprietarii de case "single" vor putea totusi sa fumeze in locuintele lor, precum si in curti, dar nu foarte aproape de gardurile vecinilor sau de strada.

Decizia a fost luata in urma primirii de catre municipalitate a mai multor plangeri, venite indeosebi dinspre varstnici, privind complicatiile cauzate de fumatul pasiv la care sunt expusi in cladirile in care locuiesc.

Interzis si in vehicule

Consiliul municipal al orasului Bangor, din statul american Maine, a luat hotararea de interzicere a fumatului in masinile in care se afla si copii. Masuri similare au fost adoptate in Arkansas si Louisiana, alte state examin‰nd oportunitatea introducerii unor astfel de interdictii.

Indivizii care fumeaza in prezenta copiilor in autoturisme sau autovehicule mari, inclusiv camioane, "ar putea la fel de bine sa incerce sa omoare acei copii", a apreciat consilierul municipal Patricia Blanchette. Ordonanta se aplica oricarui vehicul motorizat care circula pe orice drum public din Bangor.

Europa

Toti impotriva tutunului

Germania se numara printre ultimele tari vest-europene in care fumatul in spatii publice nu a fost total interzis. Cele doua partide ale coalitiei guvernamentale germane nu au reusit inca sa se puna de acord asupra unei legi mai restrictive privind interzicerea fumatului. In forma sa curenta, legea nu vizeaza barurile si restaurantele, dar lasa aceasta posibilitate la latitudinea municipalitatilor.

Pe aceasta baza, Berlinul ar putea deveni primul oras german unde nu se va mai putea fuma in locuri publice, inclusiv in restaurante si baruri.

De la 1 iulie 2007, ora 6.00, in Marea Britanie nu se va mai putea fuma in spatii publice inchise. Interdictia exista in Scotia din martie 2006, dar punerea ei in aplicare nu este inca stricta.

O situatie similara se inregistreaza in mai multe tari europene, precum Ungaria, Croatia sau Spania. Franta va adopta o lege in acest sens in februarie 2007, urmand ca interdictia sa includa, din 2008, restaurantele, barurile si discotecile.

De la 1 ianuarie, in Belgia se poate fuma numai in restaurantele cu incinte special amenajate, in care nu se consuma si alimente.

Romania

Controale in baruri

Si in Romania au inceput amenzile pentru nerespectarea legilor europene de protectie a nefumatorilor din baruri. La Sibiu, inspectorii OPC au facut un raid prin toate localurile pentru a verifica daca acestea au spatii delimitate pentru fumatori.

Majoritatea patronilor au primit amenzi, deoarece nu s-au conformat noii legislatii in vigoare: spatiile pentru fumatori trebuie delimitate printr-un zid si ventilate. Au fost date amenzi cuprinse intre 1.000 si 1.500 lei, localurile ramanand inchise pana cand se vor conforma noilor standarde.

Ne puteți urmări și pe Google News