Norman Manea este un apropiat a lui Orhan Pamuk, laureat al prestigiosului premiu.
In prezenta laureatului Nobel pentru literatura Orhan Pamuk si a autorului Philip Roth, scriitorului de origine romana Norman Manea i s-a acordat, la inceputul saptamanii, la New York, ordinul „Meritul Cultural” in grad de Comandor din partea presedintelui Traian Basescu.
Prietenia cu Pamuk
„Cu Pamuk relatia mea amicala este de cativa ani, inainte de „nobelizarea” sa. In toamna trecuta, dupa intoarcerea mea de la Paris cu laurii Medicis (pe care el ii primise cu un an inainte) am participat la New York, alaturi de el si de Salman Rushdie, laureatul celebrului Booker Prize, la o dezbatere, in fata unei sali arhipline, despre arta scrisului”, povesteste Norman Manea.
„Glumesc adesea cu Orhan despre vecinatatea noastra geografica si nu numai, despre felul cum suntem receptati in tarile noastre de origine. In Turcia, Pamuk este obligat sa circule cu „body guards”. Desi nu doreste nimic mai mult decat sa se intoarca la Istanbul, ezita deocamdata. Are acum un contract pe 5 ani ca profesor la Columbia University”, explica scriitorul.
„Pamuk a declarat luni-seara ca ar veni in Romania doar in compania mea. Philip Roth s-a alaturat, instantaneu, acestei idei. Vom vedea cat suntem de sanatosi, fiecare, si cat este de sanatoasa Romania peste un an”, precizeaza Manea.
Evreu de origine, Norman Manea, in varsta de 70 de ani, a plecat din tara in urma cu 20 de ani si a continuat sa scrie in romaneste, fiind tradus in 15 limbi. „Nu pot risca literatura intr-o limba invatata tarziu. Eul profund locuieste in limba romana, acolo isi cauta expresia”, spunea scriitorul intr-un interviu EVZ, publicat in cartea „Textul nomad”.
Distinctia primita la New York vine dupa Premiul Medicis, cel mai important premiu literar francez pe care-l poate obtine un scriitor de limba romana, decernat la sfarsitul anului trecut.
Nu e „confortabil” in tara
„„Meritul Cultural” are o greutate aparte, nu doar din cauza identitatii mele culturale romanesti si a limbii in care scriu, ci si pentru ca am devenit de mai multe decenii un „caz” deloc confortabil, se pare, pentru politicieni si o parte din intelectualitatea tarii. Totusi nu este o distinctie literara, desi are o motivare literara fireste, si am avut multe si intemeiate ezitari in a o accepta”, explica Norman Manea.
„Prietenii mei americani, Orhan Pamuk, Philip Roth, Robert Silvers, s-au bucurat de aceasta incipienta „recuperare” a mea in Romania si m-au incurajat s-o accept”, precizeaza scriitorul.
Distinctia i-a fost inmanata lui Norman Manea de catre Mihnea Motoc, ambasadorul Romaniei la ONU, in cadrul unei ceremonii la care au mai fost prezenti Cella, sotia scriitorului, Robert Silvers, redactorul-sef al „New York Review of Books”, Pietro Pavoni, consulul general la New York, precum si Corina Suteu, directorul ICR New York.
Traseu
Manea, premiat cu „Nobelul american”
Evreu de origine, Norman Manea a fost deportat la varsta de 5 ani, impreuna cu familia, intr-un lagar din Transnistria. Pana la plecarea din Romania, in 1986, a lucrat ca inginer, dar a publicat 10 carti.
In 1992, a primit Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur („Nobelul american”), iar in 2002 i s-a atribuit Premiul international de literatura „Nonino” pentru „Opera omnia”. In Romania postcomunista i-au aparut mai multe volume, printre care „Intoarcerea huliganului” (2003), „Fericirea obligatorie” (2005), „Despre Clovni: Dictatorul si Artistul” (2005), „Anii de ucenicie ai lui August Prostul” (2005), „Textul nomad” (2006) si „Plicul negru” (2007).
Succes editorial
Pamuk, 34.000 de carti vandute in Romania
Cartile lui Orhan Pamuk sunt publicate in Romania de Editura Curtea Veche. „Ma numesc Rosu” a fost vanduta deja in 25.000 de exemplare, din luna august 2006, iar „Viata cea noua” s-a vandut in 9.000 de exemplare, din decembrie 2006. Anul acesta, pentru targul de carte din iunie, se editeaza „Cetatea alba”, iar in octombrie va aparea „Cartea neagra”.