Preturi exorbitante la legumele noi în Postul Paștelui. Cu cât se vinde un kilogram de cartofi noi în piețe

Preturi exorbitante la legumele noi în Postul Paștelui. Cu cât se vinde un kilogram de cartofi noi în piețe Sursa: Arhiva EVZ

Cartoful este unul dintre alimentele de bază pentru cei care ţin Postul Paştelui. Din păcate, preturile au luat-o razna la legumele noi, iar un kg de cartofi a ajuns să coste cât un kilogram de carne.

Preţurile la legumele noi sunt exorbitante în această perioadă a Postului Paştelui. Şi în loc să ne bucurăm că în unele ferme agricole primii cartofi noi au fost deja recoltați și comercializații în pieţe, ne întristăm deoarece prețurile sunt foarte mari. De asemenea, prețul este neașteptat de mare la cei care vând en-gros, ceea ce va face ca pe tarabe să ajungă și mai mari.

Primii cartofi noi au fost aduși din comuna Călărași, județul Dolj, din solariile fermierilor

Primii cartofi noi au plecat joi din comuna Călărași, județul Dolj, din solariile fermierilor, către piețele din București. Prețul este destul de piperat, aproape cât un kilogram de carne, 20 de lei la angro, iar în piață va ajunge să coste 25, chiar 30 de lei.

Gelu Firan este unul dintre fermierii din Călăraşi – Dolj care cultivă cartofi de când se ştie. De 10 ani pune cartofii în solarii, ca să poată ieşi cu ei pe piaţă mult mai devreme decât ceilalţi producători, pentru obţine şi un preţ bun.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Azi este prima zi în care recoltăm și sperăm că prețul bun ne va aduce profit. Avem cam o tonă. Am recoltat mai devreme ca anul trecut cu două săptămâni, pentru că ne-a ajutat vremea bună”, a declarat producătorul Gelu Firan.

Alți fermieri spun că vor ieși cu cartofii noi pe piață peste trei săptămâni și atunci prețul va fi de 15 lei. Localitatea este renumită pentru producătorii de cartofi. Comuna Călăraşi are o suprafaţă de 250 de hectare cu cartofi, timpurii şi extratimpurii, şi 10 hectare la solarii.

Comuna Călăraşi din Dolj produce peste 300 de tone de cartofi. Peste 150 de fermieri fac parte din cooperativa înființată în urmă cu doi ani, prin care cartofii româneşti vor ajunge în supermarketurile din România, dar şi la export, în Polonia.

Cartofii noi, la fel de scumpi ca roşiile noi de import

Roşiile de import se vând în pieţe şi supermarketuri cu aproximativ 20 de lei pe kilogram. Roșiile românești nu sunt încă coapte din cauza frigului.

„Încălzim cu lemne.  folosim undeva la 300 şi ceva de kg pe noapte. Trebuie minim 15 grade noaptea. Preţul seminţei, folia asta s-a scumpit, aţa de legat s-a scumpit. Măcar 35 de lei. Sperăm noi să ieşim cu 35 de lei. Mergem la Pucheni, acolo vindem.”, a declarat un fermier.

Şi nu e totul, un kilogram de urzici a ajuns să coste în Piața Obor, între 30 și 40 de lei, iar un kilogram de carne de vită costă 38 de lei, iar un kilogram de carne de porc se poate vinde și cu 24 de lei.

Unii susțin că prețul este mai mare decât cel afișat anul trecut: „Este exagerat, în contextul în care anul trecut, cât erau? Cred că undeva la 25-30 de lei. Deci preţurile cresc de la zi la zi. Dacă vorbim de carnea de pui, sunt mai scumpe”, spune un român nemulțumit de prețurile exagerate de la tarabe, potrivit observatornews.ro.