După ce a anunţat programul consultărilor cu partidele politice şi data în care va anunţa premierul, Traian Băsescu a dorit să facă o serie de referiri la Legea votului uninominal şi la efectele pe care aceasta le-a avut asupra formării noului Parlament. Astfel, preşedintele a precizat că îşi menţine afirmaţia potrivit căreia legea este un pas înainte faţă de sistemul de vot pe liste, fapt demonstrat în urma alegerilor parlamentare de la 30 noiembrie.
Cu toate acestea, şeful statului a subliniat deficienţa majoră pe care o are , în opinia sa, Legea votului uninominal, şi anume „inechitatea”. Băsescu a explicat prin aceea că, potrivit legii, alocarea mandatelor a fost posibilă pentru candidaţi aflaţi pe locurile 2 şi 3, în defavoarea celor care au ieşit pe locul 1. „Acest fapt discreditează nu numai sistemul propus, ci chiar pe parlamentarul respectiv”.
„Artizanii acestei legi au acum ocazia să recunoască erorile făcute”, a continuat preşedintele, adăugând că această construcţie a fost în favoarea unui partid „şi asta se vede din diferenţa dintre locul 1 obţinut de partide şi numărul de mandate”.
Un alt punct forte al acestui sistem de alegere a Parlamentului este şi faptul că legea îl obligă pe noul ales să fie mereu în contact cu colegiul din care face parte.
Cu toate acestea, preşedintele Băsescu susţine cu fermitate că „legea trebuie urgent modidicată” şi oferă două soluţii în acest sens.
Prima dintre ele este aceea a păstrării unui singur tur pentru votul uninominal, iar căştigătorul celor mai multe voturi să meargă în Parlament.
Cea de-a doua soluţie, care coincide cu propunerea iniţială a lui Traian Băsescu anterioară votării legii, se referă la „o variantă cu două tururi pentru uninominal”.
Concluzia preşedintelui cu privire la sistemul de vot uninomonal şi la consecinţele aplicării acestuia este aceea că „legea este un pas înainte, dar şi-a arătat deficienţe care nu au nimic în comun cu democraţia, ci doar favorizează anumite partide”.
De acord cu amânarea majorării pensiilor Un alt subiect al conferinţei de presă a preşedintelui a fost şi amânarea majorării pensiilor pentru grupele I şi II de muncă, adoptată, azi, de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă.
„Pentru plata pensiilor este nevoie de bani de la buget”, a spus preşedintele, care a adăugat că „fondul de pensii nu îşi mai poate achita obligaţiile şi ia bani de la bugetul de stat, aflat şi el în foarte mare dificultate”.
Din acest punct de vedere, şeful statului îşi pune speranţa în responsabilitatea partidelor politice şi în faptul că acestea vor trata cu maturitate problema pensiilor atunci când se vor prezenta la consultările de la Palatul Cotroceni.
Citiţi şi: