La consultările cu liderii partidelor şi ai grupurilor parlamentare ucrainene, Iuşcenko „a spus: «aveţi încă o zi pentru a adopta legile necesare»“, a confirmat unul dintre deputaţii prezenţi la discuţii, Volodimir Litvin.

Odată ce preşedintele dizolvă parlamentul, scrutinul legislativ anticipat trebuie să aibă loc în maximum 60 de zile.

Actuala criză politică a fost declanşată chiar de către partidul lui Viktor Iuşcenko. În septembrie, formaţiunea prezidenţială Ucraina Noastră, aflată la guvernare împreună cu partidul premierului Iulia Timoşenko, a părăsit coaliţia după adoptarea unor legi care prevedeau reducerea prerogativelor şefului statului. La convorbirile cu preşedintele Iuşcenko, Blocul Iulia Timoşenko s-a pronunţat împotriva organizării de anticipate, considerate însă inevitabile de presa de la Kiev. „Parlamentul poate muri începând de azi“, a scris ieri cotidianul „Segodnia“.

Pe de altă parte, Statele Unite au anunţat că vor continua să sprijine candidatura Ucrainei la NATO, indiferent cum se va încheia criza politică de la Kiev. „Ucraina este în prezent într-o perioadă de tranziţie politică şi i-am promis ministrului ucrainean al Apărării că suntem dispuşi să cooperăm cu orice coaliţie care ar putea fi formată“, a declarat secretarul american al Apărării, Robert Gates, în urma unei întâlniri avute în Macedonia cu omologul său ucrainean, Iuri Ehanurov.