Preşedintele Sarkozy refuză să ia măsuri sociale sub presiunea străzii
- Adam Popescu
- 21 martie 2009, 00:00
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy rămâne inflexibil în refuzul său de a lua noi măsuri anticriză, deşi este supus unor presiuni sociale tot mai puternice, după manifestaţiile ample de joi, care au reunit între 1,2 şi 3 milioane de oameni.
Potrivit AFP, întrucât Sarkozy se afla în Belgia, premierul François Fillon, precum şi mai mulţi consilieri şi membri ai guvernului au transmis populaţiei mesajul acestuia. Neliniştea francezilor este „legitimă” în faţa crizei, dar nu va exista niciun plan nou de relansare, nici măsuri sociale, nici măriri salariale, au subliniat ei. „Toţi francezii înţeleg că nu putem merge dincolo” de măsurile care totalizează 2,6 miliarde de euro, anunţate în februarie, vizând sprijinirea familiilor sărace, a spus Fillon. Avertismente şi violenţe Guvernul francez a lansat şi o vastă campanie de comunicare prin mass-media, una „peda gogică”, prin care urmăreşte să explice mai bine scopul şi anvergura acestor măsuri. Dar după mani festaţiile de joi, cele mai importante de când este Sarkozy preşe dinte, s-au multiplicat şi aver tis mentele prin care acesta este invitat să nu ignore nemulţumirile populaţiei. „Guvernul nu poate să spună «vom aştepta şi ne vom juca de-a calendarul»”, a spus secretarul general al sindicatului Forţa Muncitoare, Jean-Claude Mailly.
Sarkozy trebuie „să ţină seama de ceea ce-i deranjează pe francezi”, a apreciat şi lidera Partidului Socialist, Martine Aubry, în opinia căreia măsurile adoptate „nu se ridică la nivelul necesar”. Influentul cotidian conservator „Le Figaro” constata că „numărul vorbeşte de la sine” despre amploarea nemul ţumirii exprimate joi de populaţie, legată în primul rând de salariile din sectorul privat, lovite direct de criză. În cursul manifestaţiilor de joi, la finele unui mare miting sindical desfăşurat în Paris, câteva sute de tineri s-au angajat în confruntări cu forţele de ordine, care a recurs la grenade lacrimogene. Potrivit Reuters, 500-600 de tineri au incendiat pubele de gunoi, au distrus numeroase cabine telefonice şi au aruncat cu sticle în poliţişti şi jandarmi.