Preşedintele Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorul Livia Stanciu, solicită Guvernului modificarea şi completarea Noului Cod Penal si a Noului Cod de Procedură Penală înainte ca acestea să intre în vigoare, sâmbătă 1 februarie. Solicitarea vizează în special majorarea limitelor speciale pentru pedepse care privesc infracţiuni contra patrimoniului, dar şi modificarea unor situaţii suplimentare de incompatibilitate, informează Realitatea TV.
De exemplu, dacă in acest moment pedeapsa pentru abuz în serviciu este de la 5 la 15 ani, prin noul Cod Penal maximă s-ar reduce la 5 ani de închisoare. „Aceste modificări sunt necesare pentru evitarea disfunctionalităţilor în activitatea instanţelor judecătoresti la momentul intrării în vigoare a noilor coduri. Modificările şi completarile trebuie sa fie facute inainte de intrarea in vigoare a acelor normative", a spus Livia Stanciu. De altfel, Inalta Curte de Casaţie si Justiţie a făcut o serie de propuneri în acest sens încă din 15 octombrie 2013.
Mai multi specialişti din domeniul justiţiei au atacat unele prevederi ale noilor coduri, criticând in special faptul că nu s-ar mai putea face interceptări ale suspecţilor fără ca aceştia să fie anunţaţi.
Reprezentanţii CSM, DIICOT, DNA au primit din partea Guvernului, pentru a oferi un punct de vedere, un draft de Ordonanţă de Urgenţă prin care urma să se facă modificări şi completări ale celor două coduri înainte de intrarea lor în vigoare. La şedinţă de Guvern de miercuri însă, premierul Ponta a declarat că acestea nu se vor mai face, decizia fiind puternic contestată de specialişti şi magistraţi.

Te-ar putea interesa și: