Comisia de la Veneţia: Judecătorii CCR acuză continuarea ameninţărilor. Viviane Reding, de acord cu declaraţia Comisiei

Comisia de la Veneţia: Judecătorii CCR acuză continuarea ameninţărilor. Viviane Reding, de acord cu declaraţia Comisiei

Conform unei declaraţii publicate pe site-ul instituţiei, preşedintele Comisiei de la Veneţia susţine că a primit "informaţii suplimentare de la CCR despre continuarea presiunilor şi ameninţărilor la adresa judecătorilor".

Preşedintele Comisiei a adăugat că este "surprinzător, chiar şocant pentru mine că pentru a doua oară într-un timp scurt Curtea Constitutională a unui stat membru al Consiliului Europei şi al UE se simte obligată să facă apel la Comisia de la Veneţia pentru a-şi proteja independenţa". "Pe 4 iulie 2012 am făcut o declaraţie în care mi-am declarat îngrijorarea cu privire la încercările de a exercita presiuni asupra Curţii Constituţionale a României şi de a îi submina independenţa. Ieri, am primit informaţii suplimentare de la Curte cu privire la presiunile continue şi la ameninţările asupra judecătorilor", se arată în comunicatul semnat de Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Preşedintele Comisiei a mai făcut un apel la autorităţile publice din România de a se abţine de la exercitarea de presiuni împotriva judecătorilor. "Fac apel la toate autorităţile de stat şi toate partidele politice din România să respecte independenţa CCR şi să se abţină de la exercitarea de presiuni. În ceea ce priveste ameninţările  împotriva judecătorilor, aştept ca autorităţile române să protejeze judecătorii şi familiile acestora şi să ia toate măsurile necesare să aducă autorii acestor ameninţări în faţa Jusţiei", mai precizează comunicatul Comisiei.  Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding de acord cu apelul Comisiei de la Veneţia Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, s-a declarat de acord cu apelul transmis marţi de preşedintele Comisiei de la Veneţia ca autorităţile şi partidele din România să se abţină de la presiuni asupra Curţii Constituţionale.

Imediat după publicarea declaraţiei lui Gianni Buquicchio, preşedintele Comisie de la Veneţia, comisarul european pentru justiţie a postat un scurt mesaj pe contul său de Twitter: 'De acord', scrie publicaţia New Europe. CITIŢI ŞI:

  • Consiliul Europei cere Comisiei de la Veneţia să verifice dacă acţiunile guvernului Ponta sunt compatibile cu statul de drept
  • Comisia de la Veneţia sare în sprijinul Curţii Constituţionale

Ne puteți urmări și pe Google News